ASV prezidents Džordžs Bušs preses konferencē pirmdien asi vērsās pret negodīgajiem amerikāņu uzņēmējiem, kas vainojami pēdējā laika finansu skandālos ar gigantiem "WorldCom Inc." un "Enron Corp." un kam nav "ētiskā kompasa". Pēc Buša vārdiem, šādi uzņēmēji ar savu rīcību nodod amerikāņu tautas un akcionāru uzticību.
ASV prezidents arī paziņoja, ka varētu ierosināt jaunus likumus, kas novērstu mahināciju iespējas korporācijās. Tāpat viņš solīja piešķirt Federālajai vērtspapīru un biržu komisijai papildu līdzekļus jau notikušo afēru izmeklēšanai. Ja dažiem biznesmeņiem nav ētikas izjūtas, valdības likumīgā loma būs iejaukties un saukt šādus cilvēkus pie atbildības, Baltajā namā uzsvēra Bušs.

Pēc ASV prezidenta domām, patlaban investoru un patērētāju uzticība ASV biržām un ekonomikai ir iedragāta un tā būtu jāatjauno. Sagaidāms, ka otrdien Volstrītā gaidāmajā uzrunā ASV uzņēmējiem Bušs cita starpā aicinās novērst nepilnības likumdošanā, kuras atļauj uzņēmumiem nepieļaut negodīgu darbinieku sodīšanu no valsts puses. Tāpat tādiem biznesmeņiem būtu jāpiemēro bargāki sodi, pat līdz 10 gadu ieslodzījumā, jo pagaidām tie paredz vienīgi sodanaudas un neprasa kriminālatbildību.

Jautāts par gadījumu ar "WorldCom", kas slēpa savu izdevumu patiesos milzīgos apmērus, ASV prezidents sacīja, ka administrācija nesteidzas izteikt ātru spriedumu par notikušo, kaut arī krāpšanas mēģinājums nav izslēgts.

Vienlaikus viņš noliedza apsūdzības, ka arī pats pirms desmit gadiem būtu pārkāpis likumīgās prasības par tirgošanos ar tolaik paša vadītās Teksasas naftas kompānijas "Harken Energy Corp." akcijām. Oponenti apgalvo, ka Bušs, izmantojot savā rīcībā esošo informāciju, pārdeva uzņēmuma akcijas, vēl pirms "Herken Energy" paziņoja par zaudējumiem. "Korporāciju pasaulē dažkārt lietas nav tikai melnas un baltas, ja ir runa par grāmatvedības procedūrām," pārmetot politiskajiem pretiniekiem mēģinājumus radīt skandālu, izteicās Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!