ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien Ziemeļkorejas veikto kodolizmēģinājumu raksturoja kā "draudu starptautiskajam mieram un drošībai" un aicināja ANO Drošības padomi nekavējoties rīkoties.
Bušs paziņojumā neapstiprina Ziemeļkorejas apgalvojumu, ka tā veikusi kodolizmēģinājumu, taču norāda, ka runājis ar Ķīnas, Dienvidkorejas, Krievijas un Japānas līderiem par atbildi.

"Pagājušajā naktī Ziemeļkorejas valdība pasaulei paziņoja, ka veikusi kodolizmēģinājumu. Mēs strādājam pie Ziemeļkorejas paziņojuma apstiprināšanas. Mēs visi piekrītam, ka Ziemeļkorejas pasludinātais izmēģinājums ir nepieņemams un prasa tūlītēju ANO Drošības padomes atbildi," paziņoja Bušs. "Šāds paziņojums pats par sevi ir drauds starptautiskajam mieram un drošībai. ASV nosoda šo provokatīvo aktu. Ziemeļkoreja atkal ignorējusi starptautiskās sabiedrības gribu, un starptautiskā sabiedrība atbildēs."

"Ziemeļkorejas režīms joprojām ir viens no pasaules galvenajiem raķešu tehnoloģiju izplatītājiem, tajā skaitā nododot tās Irānai un Sīrijai. Kodolieroču vai materiālu nodošanu valstīm vai nevalstiskiem objektiem tiks uzskatīta par nopietnu draudu ASV," paziņoja Bušs. "Un mēs Ziemeļkoreju uzskatīsim par pilnībā atbildīgu par šādas rīcības sekām. ASV joprojām ir par diplomātiju, un mēs turpināsim aizsargāt sevi un savas intereses."

"Draudi Ziemeļkorejas tautu nevedīs pie gaišākas nākotnes, ne arī vājinās ASV un mūsu sabiedroto apņemšanos panākt Korejas pussalas brīvību no kodolieročiem," pavēstīja Bušs. "Ziemeļkorejas šīsdienas paziņojums kalpo tikai spriedzes vairošanai. Tajā pašā laikā ziemeļkorejiešu tautai tiek liegta labklājība un labākas attiecības ar pasauli, ko piedāvā sešpusējo sarunu kopīgā paziņojuma izpilde. Apspiestā un nabadzīgā ziemeļkorejiešu tauta pelna šādu spožāku nākotni."

Kā jau iepriekš ziņots, Ziemeļkoreja pirmdienas rītā pavēstīja, ka veikusi pirmo kodolieroču izmēģinājumu, ko nodēvēja par vēsturisku notikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!