ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien parakstīja likumu, kas īsteno divas ANO konvencijas cīņā pret terorismu pēc 11.septembra notikumiem ASV.
Jaunā likumdošana nodrošina ASV dalību ANO konvencijā, kas valstīm prasa kriminalizēt teroristu spridzināšanu un nosaka izdošanas prasības. Cita konvencija kriminalizē teroristu organizāciju finansēšanu.

Bušs, kurš pretojas ANO līgumiem par cīņu pret globālo sasilšanu un globālo krimināltiesu, likumus par pretterorisma pasākumiem parakstīja, dodoties uz G8 samitu Kanādā, kur paredzēts apspriest cīņu ar terorismu. Bušs sacīja, ka aicinās citus pasaules līderus aktīvāk iesaistīties šajā cīņā. "Es aicinu visas valstis mums pievienoties šajās konvencijās un pilnībā izpildīt ANO Drošības padomes rezolūcijas terorisma apturēšanai," sacīja Bušs.

Iepriekšējā prezidenta Bila Klintona laikā ASV 1998.gada janvārī parakstīja starptautisko konvenciju par cīņu pret teroristu spridzināšanu, bet 2000.gada janvārī parakstīja starptautisko konvenciju par cīņu pret terorisma finansēšanu. Nevienu no šīm konvencijām ASV Senāts neratificēja līdz pat pērnā gada decembrim - jau pēc 11.septembra terora aktiem, kas izraisīja ASV karu pret teroristiem.

Konvencija pret teroristu spridzināšanu stājās spēkā 2001.gada maijā, bet konvencija par cīņu pret terorisma finansēšanu neieguva nepieciešamo 22 valstu ratifikāciju līdz pat pērnā gada septembra notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!