ASV prezidents Džordžs Bušs parakstījis ASV Kongresa pieņemto likumu, kas paredz veicināt vakcīnu un citu pretlīdzekļu izstrādi pret bioloģiskajiem ieročiem un cita veida masu iznīcināšanas ieročiem.
Likuma parakstīšanas ceremonijā Bušs uzsvēra, ka "ikviens amerikānis var būt pārliecināts, ka valdība arī turpmāk darīs visu iespējamo, lai novērstu terora aktus, bet, ja teroristi dos triecienu, mēs būsim labāk sagatavoti savas tautas aizsardzībai".

Pagājušajā nedēļā Pārstāvju palāta ar 414 balsīm par un divām pret pieņēma projektu "BioShield" (" Bioloģisk ais vairogs"), kas pilnvaro ASV valdību nākamajos 10 gados iztērēt 5,6 miljardus dolāru (trīs miljardus latu) medikamentu un vakcīnu rezervju izveidošanai, ja ASV tiktu pakļautas bioloģisku, ķīmisku vai citu nāvējošu ieroču uzbrukumam.

Likumprojektu jau maijā pieņēma Senāts. Bušs, parakstot likumprojektu, piešķīris tam likuma spēku.

Bušs pirmoreiz pieminēja šo iniciatīvu savā 2003.gada runā par valsts stāvokli. Stimuls tai bija izlūkdienestu ziņas, ka "Al Qaeda" un citas teroristu organizācijas mēģina izstrādāt vai gūt pieeju bioloģiskiem ieročiem un citiem masu iznīcināšanas ieročiem.

Vašingtonas administrācijas amatpersonas atzīst, ka ASV pieejamie aizsardzības līdzekļi pret masu iznīcināšanas ieročiem ir maz mainījušies kopš "aukstā kara" laikiem.

Jaunais likums garantēs stabilu noieta tirgu kompānijām, kuras izstrādā pretlīdzekļus pret masu iznīcināšanas ieročiem. Daļa no šīm kompānijām ir bāzētas ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!