ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien piesardzīgi slavēja Izraēlas līdera Ehuda Olmerta plānu par vienpusīgu atdalīšanos no palestīniešiem, taču norādīja, ka miers izraēliešu un palestīniešu starpā vislabāk panākams sarunās starp abām pusēm, nevis ar vienpusējiem soļiem.
Olmerts otrdien Baltajā namā tikās ar Bušu, apspriežoties par Tuvo Austrumu miera procesu un Irānas draudiem.

Preses konferencē pēc sarunām, Bušs atkārtoja ASV solījumu aizsargāt Izraēlu pret jebkādu iespējamu uzbrukumu.

Bušs arī pieminēja Olmerta vienpusējās atdalīšanās plānu, nodēvējot to par "drosmīgu ideju", tajā pašā laikā mudinot abas puses atgriezties pie sarunām.

Olmerta plāns paredz likvidēt lielāko daļu nomaļās ebreju apmetnes okupētajā Jordānas upes rietumkrastā, bet paturēt trīs lielākās Jeruzalemes tuvumā.

Palestīnieši ir noraidījuši šo plānu, norādot, ka apmetnes iestiepjas dziļi viņu teritorijās, kur paredzēta Palestīnas valsts dibināšana.

"Šodien premjerministrs Olmerts dalījās ar mani dažās savās idejās. Es šīs idejas sauktu par drosmīgām idejām. Bet es uzskatu un premjerministrs Olmerts man piekrīt, ka sarunās panākta vienošanās par galīgo statusu būtu vislabākais variants izraēliešiem un palestīniešiem un ilgtspējīgam mieram," sacīja Bušs.

Olmerts savukārt solīja "tuvā nākotnē" tikties ar palestīniešu prezidentu Mahmudu Abasu.

"Mēs ceram, ka viņam pietiks spēka, lai spētu pildīt prasības pirms sarunām starp mums un palestīniešiem. Jo ātrāk tās [sarunas] notiks, jo labāk," sacīja Olmerts.

Palestīniešu galvenais pārstāvis sarunās Saebs Erekats, aģentūrai "Reuters" komentējot Olmerta izteikumus, pavēstīja, ka "Abass ir pilnībā gatavs nekavējoties uzsākt sarunas par galīgo statusu, lai realizētu miera plānu".

Tajā pašā laikā "Hamas" pārstāvis Sami Abu Zuhri norādīja, ka Bušs paudis atbalstu Izraēlas plānam, kas nozīmē "palestīniešu jautājuma likvidēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!