Pašreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs uz doto brīdi ir ieguvis 254 elektoru balsis, ziņo telekanāli CNN un ABC. Savukārt izšķirošā Ohaio štata rezultātu paziņošana var aizkavēties pat vairākas dienas.
Ohaio štats pēc Buša izvirzīšanās vadībā Floridā, kļuvis par izšķirošo štatu 2004.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Ohaio štatam ir 20 elektori. aģentūra "Reuters" jau informēja, ka Bušs ir uzvarējis arī Ohaio un kopā ieguvis 269 elektoru balsis, taču citi mediji to neapstiprināja.

Ohaio štatā jau 90% iecirkņu ir paziņojušas vēlēšanu rezultātus, un, spriežot pēc tiem, prezidents Bušs pārspēj savu kandidātu Džonu Keriju par aptuveni 100 000 balsīm.

Kerijs un viņa atbalstītāji vēl joprojām nav atzinuši savu sakāvi Ohaio štatā.

“Balsu skaitīšana šajā štatā vēl nav beigusies. Vēl ir jāsaskaita aptuveni 250 000 balsu. Mēs ticam, ka rezultāti parādīs Kerija uzvaru,” saka viens no Kerija kampaņas organizatoriem.

Ohaio štata amatpersona Kens Blekvels ir paziņojis, ka vairāku pazudušu vēlēšanu biļetenu dēļ balsu skaitīšana šajā štatā varētu noslēgties tikai pēc vienpadsmit dienām.

Kerija atbalstītājs un viceprezidenta amata kandidāts Džons Edvardss trešdien no rīta vēlētājiem paziņoja, ka Kerijs un viņa kampaņas organizatori sekos līdzi katrai saskaitītajai balsij.

“Šī ir bijusi gara nakts. Taču mēs esam gaidījuši šo uzvaru jau četrus gadus, tāpēc mums nebūs problēmu pagaidīt vēl pāris dienas.”

Džons Kerijs pagaidām ieguvis 242 elektoru balsis.

Kandidātam, lai uzvarētu cīņā par Balto namu, nepieciešams iegūt vismaz 270 no 538 elektoru balsīm.

Gandrīz visās ASV pavalstīs tas kandidāts, kurš iegūst visvairāk vēlētāju balsu, iegūst arī visas elektoru balsis. Izņēmums ir Mena un Nebraska, kur elektoru balsis tiek sadalītas starp kandidātiem atbilstoši vēlētāju nodoto balsu skaitam. Sākotnējie rezultāti liecina, ka trīs no četrām Menas pavalsts elektoru balsīm tiks Kerijam, bet četras no piecām Nebraskas elektoru balsīm - Bušam.

Šādu kārtību bija iecerēts noteikt arī Kolorado, taču vēlētāji noraidīja attiecīgu likumprojektu štata referendumā, kas notika vienlaicīgi ar prezidenta vēlēšanām, tādējādi Bušs ir ieguvis visas deviņas pavalsts elektoru balsis.

Viens no lielākais pārsteigumiem ir Kerija uzvara Ņūdžersijā, kurai ir 15 elektoru balsis. Buša stratēģi, balstoties uz sabiedriskās domas aptauju datiem, cerēja tur nodrošināt pašreizējā prezidenta uzvaru.

Kerijs guvis negaidītu uzvaru arī Pensilvānijā, kur par viņu, saskaņā ar sākotnējiem datiem, balsojuši 57% vēlētāju, kamēr par Bušu - tikai 43%. Tikmēr republikāņi gatavojas apstrīdēt neklātienē nodotās vēlētāju balsis Filadelfijā.

Štatos, par kuriem nakts laikā tika saņemtas ziņas, atšķirība starp kandidātiem bija pietiekami liela, lai rezultāti tiktu paziņoti uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas. Pērējos štatos, kur vēlēšanu iecirkņi jau bija slēgti, rezultāti bija tik līdzīgi, ka nav iespējams noteikt uzvarētāju, pamatojoties uz projekcijām.

Joprojām nav skaidrs rezultāts Mičiganā, Minesotā un Ņūmeksikā.

Mediji ir uzmanīgi un atturas no rezultātu priekšlaicīgas izziņošanas, atceroties pazemojumu, kādu tās piedzīvoja 2000.gadā, kad sākotnējo mediji izziņoja Ala Gora uzvaru Floridā, pēc tam vēstīja par Buša uzvaru, līdz beidzot bija spiesti atzīt, ka rezultāts nav skaidrs. Pēc tam sekoja piecas nedēļas ilga balsu pārskaitīšana, līdz vēlēšanu galīgo rezultātu izšķīra ASV Augstākā tiesa.

Dažos štatos lielais skaits neklātienē nodoto balsu var radīt situāciju, ka galīgie rezultāti kļūs zināmi tikai pēc vairākām dienām. Vēlēšanu amatpersonas Floridā jau paziņojušas, ka neklātienē nodoto balsu skaitīšana turpināsies līdz ceturtdienai.

Telekanāli šogad bija vienojušies nepārraidīt rezultātu projekcijas līdz brīdim, kamēr nebūs slēgti vēlēšanu iecirkņi.

Šogad mediji izmanto kopīgi izveidoto sistēmu "National Election Pool", kas projekciju sagatavošanai izmanto gan nobalsojušo vēlētāju aptaujas, gan reālos balsu skaitīšanas datus.

Trijos no būtiskākajiem tā sauktajiem strīdīgajiem štatiem - Ohaio, Pensilvānijā un Floridā - sakarā ar lielo vēlētāju pieplūdumu tika pagarināts vēlēšanu iecirkņu darba laiks.

Tiek prognozēts, ka vēlēšanās visā valstī būs piedalījušies krietni vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2000.gadā, kad nobalsoja 105 miljoni vēlētāju, jeb 51% no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Tiek izteiktas prognozes, ka vēlēšanās kopumā piedalīsies līdz pat 120 miljoniem amerikāņu.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, daudzi vēlētāji pauž šaubas, ka viņu balsis tiks precīzi pieskaitītas, un tādējādi tiek prognozēts, ka iespējamās prasības tiesās var aizkavēt galīgo rezultātu paziņošanu uz vairākām nedēļām.

Uz plkst. 23.05 pēc ASV Austrumkrasta laika (6.05 pēc Latvijas laika) saskaitīto balsu dati liecina, ka par Bušu valstī kopumā balsojuši 32 745 604 vēlētājs, jeb 51%, bet par Keriju - 30 926 034, jeb 48%.

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām ASV notiek arī Kongresa vēlēšanas, kurās republikāņi cenšas saglabāt kontroli pār likumdevēju sapulci. Kamēr demokrāti, saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, uzvarējuši balsošanā par senatora vietu no Ilinoisas, republikāņiem izdevies atkarot līdz šim demokrātiem piederošās senatoru vietas no Džordžijā un Dienvidkarolīnā. Par nākamo senatoru no Ilinoisas kļūs demokrātu jaunā zvaigzne Barks Obama, kurš kļūs par trešo melnādaino, kurš jebkad ievēlēts Senātā.

Pēc haosa, kādu radīja neskaidrības ar balsojuma rezultātu 2000.gada vēlēšanās, pirms otrdienas balsojuma tika izteiktas daudzas prognozes par iespējamiem pārkāpumiem. Tomēr saņemtas ziņas tikai par dažam problēmām, piemēram, par neapmierinošu balsošanas mašīnu darbību un vēlētāju sarakstu neprecizitātēm, kam nav sistemātiska rakstura, un līdz šim tiek atzīts, ka vēlēšanas norisinājušās raiti.

Vēlēšanām seko vairāk nekā 1000 oficiālo starptautisko novērotāju, kā arī liels skaits neatkarīgo un partiju nozīmēto novērotāju. Abas lielākās partijas vien ir nolīgušas 30 000 juristu, kas seko vēlēšanu gaitai.

Naktī kas sekoja vēlēšanām amerikāņi pulcējās savu māju viesistabās un bāros, lai sekotu balsu skaitīšanas rezultātiem. Viņu viedokļi ir tikpat krasi šķirti kā abiem galvenajiem kandidātiem uz Baltā nama saimnieka vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!