ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien paziņoja, ka lūgs Kongresam piešķirt 74,7 miljardus dolāru (43,4 miljardus latu), lai segtu izdevumus karā pret Irāku un globālo terorismu. Šajā summā ir iekļauta arī palīdzība svarīgām ASV sabiedrotajām valstīm.
Apmeklējot Pentagonu, Bušs uzsvēra, ka Kongresam šī finansējuma piešķiršana ir jāizskata steidzamības kārtā.

"Viena lieta ir skaidra - Kapitolija kalnā šajā kara laikā lietas nevar notikt kā parasti," teica Bušs.

"Mēs nevaram zināt, cik ilgi šis karš turpināsies, tomēr mēs zinām tā iznākumu. Mēs uzvarēsim. Irākas režīms tiks atbruņots. Irākas režīms beigs pastāvēt. Irākas tauta būs brīva," sacīja ASV prezidents.

Pēc ASV administrācijas amatpersonu vārdiem, Bušs vēlas, lai Kongress apstiprinātu papildus pieprasītos 74,7 miljardus dolāru līdz 11.aprīlim.

Šī summa ir paredzēta tikai 2003.finanšu gadam, kas beigsies 1.oktobrī, bet jaunajā finanšu gadā šim mērķiem būs jāparedz citi līdzekļi.

Baltais nams informējis, ka no pieprasītās summas 62,6 miljardi dolāru (36,4 miljardi latu) paredzēti karadarbības finansēšanai Irākā, 4,24 miljardi dolāru (2,46 miljardi latu) - ASV aizsardzībai pret terorismu, aptuveni četri miljardi dolāru (2,3 miljardi latu) - palīdzībai ASV sabiedrotajām valstīm, bet 2,4 miljardi dolāru (1,4 miljardi latu) - Irākas pēckara atjaunošanai.

Pēc ASV amatpersonu teiktā, to valstu vidū, kurām paredzēts sniegt palīdzību, ir Afganistāna, Ēģipte, Filipīnas, Izraēla, Jordānija, Kolumbija, Pakistāna un Turcija.

Turklāt amatpersonas uzsvēra, ka ASV pilnībā nefinansēs Irākas atjaunošanu, jo miljardiem dolāru šiem mērķiem tikšot iegūti arī no iesaldētajiem Irākas aktīviem, kā arī no ienākumiem, kas tiks gūti, ekspluatējot Irākas naftas rezerves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!