ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien paziņoja, ka 1972.gada Pretballistisko raķešu līgums nekavēs viņu izveidot raķešu aizsardzības sistēmu.
"Mums jāiziet ārpus 1972.gada Pretballistisko raķešu līguma ietvariem - līguma, ka tika uzrakstīts atšķirīgā laikmetā, atšķirīgam ienaidniekam," sacīja prezidents, uzrunājot studentus Čarlstonas militārajā koledžā Dienvidkarolīnas štatā.

Pirms šiem Buša izteikumiem Krievijas aģentūra ITAR-TASS, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka ASV plāno drīz - varbūt jau 13.decembrī - paziņot par vienpusēju atteikšanos no šī līguma.

"Nāk laiks, kad mums vajadzēs iziet ārpus Pretballistisko raķešu līguma ietvariem," paziņoja Baltā nama preses sekretārs nacionālās drošības jautājumos Šons Makormaks. "Prezidents to darīs zināmu. Šis laiks ir tuvu," viņš piebilda.

ITAR-TASS norādīja, ka Maskava par gaidāmo Vašingtonas lēmumu tika informēta ASV valsts sekretāra Kolina Pauela Krievijas vizītes laikā. Pauels otrdien atgriezās ASV pēc brauciena pa Eiropas un Āzijas valstīm.

"Prezidents savus nodomus par Pretrballistisko raķešu līgumu darīja zināmus, kad stājās amatā un pat pirms tam, bet viņa ziņā ir izlemt, kad mēs iziesim ārpus tā ietvariem," sacīja anonīms Valsts departamenta darbinieks.

Līgumā pieprasīts, lai puse, kas vēlas izstāties no tā, paziņotu par to sešus mēnešus iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!