ASV prezidents Džordžs Bušs ceturtdien pauda pārliecību, ka Tuvo Austrumu miera līgums tiks noslēgts šā gada laikā, ļaujot nodibināt Palestīnas valsti.
Savas pirmās vizītes laikā okupētajā Jordānas upes rietumkrastā Bušs norādīja, ka gan izraēliešiem, gan palestīniešiem ir jāpieņem smagi lēmumi, lai miers kļūtu par realitāti.

Viņš arī aicināja Izraēlu izbeigt 40 gadus ilgo okupāciju palestīniešu teritorijās.

"Ir jāizbeidz okupācija, kas sākās 1967. gadā," pēc tikšanās ar Izraēlas premjerministru Ehudu Olmertu un palestīniešu prezidentu Mahmudu Abasu preses konferencē Jeruzalemē paziņoja Bušs.

"Tagad ir pienācis laiks pieņemt smagus lēmumus. Ir jānoslēdz vienošanās, lai izveidotu Palestīnu kā dzimteni palestīniešu tautai, tāpat kā Izraēla ir ebreju tautas dzimtene," sacīja Bušs.

"Palestīnas valsts izveidošana jau ilgi ir aizkavējusies. Palestīniešu tauta ir to pelnījusi, un tas veicinās stabilitāti reģionā, kā arī nāks par labu Izraēlas tautas drošībai. Miera līgumam ir jātiek noslēgtam, un tas var notikt līdz šā gada beigām," paziņoja ASV prezidents.

Vienlaicīgi viņš uzsvēra nepieciešamību garantēt drošību reģionā, norādot, ka "Palestīnas valsts nevar dzimt no terorisma".

Bušs arī sacīja, ka galīgā miera vienošanās mainīs tā dēvēto Zaļo līniju - Izraēlas robežas pirms 1967. gada sešu dienu kara, kurā ebreju valsts no Jordānijas sagrāba Rietumkrastu un Austrumjeruzalemi, Gazas joslu un Sinaja pussalu no Ēģiptes un Golāna augstienes no Sīrijas.

"Kaut arī par teritorijas sadalījumu ir jāvienojas abām pusēm, es uzskatu, ka miera līguma noslēgšanai būs nepieciešams mainīt 1949.gada pamiera noteiktās robežas, lai atspoguļotu mūsdienu realitāti un nodrošinātu, ka palestīniešu valsts ir dzīvotspējīga," viņš sacīja.

Bušs aicināja izveidot mehānismus, lai Izraēlas okupētās palestīniešu teritorijas pametušie bēgļi saņemtu kompensācijas.

Bušs arī mudināja abas puses ievērot 2003. gada miera plāna pienākumus, kas Izraēlai liek apturēt apmetņu paplašināšanu un likvidēt nelikumīgos priekšposteņus, bet palestīniešiem liek cīnīties pret teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!