ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien paziņoja, ka ASV ir pienākums aizstāvēt Taivānu, ja tai uzbruks komunistiskā Ķīna. Tādā gadījumā Vašingtona palīdzēs Taipejai aizstāvēties pret Pekinu "visiem līdzekļiem".
Telekompānijas ABC raidījumā "Good Morning America" Bušs gājis tālāk par Vašingtonas tradicionālajiem solījumiem sniegt dumpīgajai salai materiālo un politisko palīdzību.

Ķīna Taivānu uzskata par savu atšķēlušos provinci un piedraudējusi lietot spēku, ja tā oficiāli pasludinās neatkarību. De facto Taivāna ir politiski neatkarīga no Ķīnas.

Uz jautājumu, vai ASV ir pienākums aizstāvēt Taivānu pret Pekinas uzbrukumu, Bušs atbildēja: "Jā, ir ... un Ķīnai tas jāsaprot." Jautāts, vai tas nozīmē ASV militārā spēka pilna apjoma iesaistīšanos, viņš sacīja: "Viss iespējamais, lai palīdzētu taivāniešiem aizstāvēties."

Buša izteikumi laika ziņā sakrīt ar Vašingtonas un Pekinas attiecību saasināšanos. Otrdien ASV apstiprināja lielu ieroču pārdošanas paketi Taivānai. Savukārt Ķīna joprojām aiztur ASV spiegu lidmašīnu EP-3.

Otrdien apstiprinātā Taivānai piegādājamo ieroču pakete ir lielākā kopš deviņdesmito gadu sākuma, kad Taivāna no ASV nopirka 150 "F-16" kaujas lidmašīnas, kā arī 60 "Mirage 2000-5" lidmašīnas un sešas "Lafayette" klases fregates no Francijas.

ASV valdība tradicionāli mēģinājusi izvairīties no konkrētas atbildes par jebkādu Vašingtonas iespējamo militāro atbildi uz Pekinas uzbrukumu salai. 1979.gadā pieņemtais likums par attiecībām ar Taivānu izveidojis spēcīgas, taču neoficiālas Vašingtonas un Taipejas attiecības, kurās gan nav iekļauts abpusējās aizsardzības līgums. Tomēr likums atzīst, ka Vašingtona jebkādus draudus pret Taivānu uzskata par draudiem savām interesēm Tālajos Austrumos un kā pamatu nopietnām ASV bažām. Tādēļ Vašingtona apņemas Taivānai piegādāt aizsardzības ieročus.

ASV administrācijas vienmēr uzsvērušas nepieciešamību Pekinas un Taipejas konfliktu atrisināt miermīlīgi, taču 1996.gadā Vašingtona atļāvās pažvadzināt ar ieročiem, nosūtot divus avionesējus uz Taivānas jūras šaurumu, kad Pekina uzsāka "kara spēles" pie pašas Taivānas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!