ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien solīja bargi sodīt vainīgos, ja izmeklēšanā apstiprināsies apsūdzības, ka ASV karavīri Irākas pilsētā Hadītā nogalinājuši neaizsargātus civiliedzīvotājus.
"Mani satrauc medijos ziņotais. Es esmu informēts, ka šajā jautājumā tiek veikta rūpīga izmeklēšana. Ja izradīsies, ka likumi ir pārkāpti, vainīgie tiks sodīti," sacīja prezidents.

ASV aizsardzības departamenta pārstāvji izteikušies, ka pēc izmeklēšanas pret amerikāņu desantniekiem tiks izvirzītas apsūdzības saistībā ar 24 civiliedzīvotāju nogalināšanu Hadītā.

Kā vēsta mediji, starpgadījums notika 2005.gada 19.novembra rītā, kad netālu no Hadītas pie armijas transporta līdzekļa "Humvee" sprāga ceļmalā uzstādīta bumba. Sprādzienā bojā gāja ASV spēkos dienošs jaunākais kaprālis.

Savukārt nākamajā dienā jūras kājnieki paskaidrojumos rakstīja, ka viņu dienesta biedrs un 15 Irākas civiliedzīvotāji gājuši bojā ceļa malā uzstādītas bumbas sprādzienā. Jūras kājnieki atbildējuši ar pretuguni, nogalinot astoņus, bet ievainojot vienu nemiernieku.

Taču tā rīta Hadītas notikumu apstākļi ir nesaprotamāki un šaušalīgāki, nekā sākotnēji ziņots.

Pēc iztaujāto aculiecinieku un vietējo amatpersonu teiktā, Hadītā bojā gājušie civiliedzīvotāji nezaudēja dzīvību bumbas sprādzienā, bet viņus nogalināja amerikāņu karavīri. Pēc bumbas sprādziena amerikāņu karavīri iebruka tuvējā ciematā un nogalināja 24 neapbruņotus irākiešus, no tiem septiņas sievietes un trīs bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!