ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien valsts tieslietu ministra amatam izvirzīja pensionētu tiesnesi Maiklu Makeisiju, kurš stāsies pretrunīgi vērtētā Alberto Gonsalesa vietā.
66 gadus vecais Maikls Makeisijs pirmdien izpelnījās atzinīgus vārdus gan no republikāņu, gan demokrātu puses.

Makeisijs sava tiesneša karjerā ir vadījis vairākas tiesas prāvas, kas bija saistītas ar nacionālo drošību, ieskaitot 1995.gada tiesu, kurā desmit personas bija apsūdzētas sazvērestībā uzspridzināt ievērojamas vietas Ņujorkā. Makeisijs arī izdeva pirmo tiesas spriedumu, kurā apstrīdēta "nelikumīgo kaujinieku" ieslodzīšana bez tiesas sprieduma.

Gonsaless par aiziešanu no amata paziņoja augustā, bet pameta savu darbu piektdien. Gonsaless izpelnījās asu kritiku, un likumdevēji viņu apsūdzēja Kongresa maldināšanā.

Gonsalesu kritizēja par neatbilstošu izturēšanos pret aizdomās turamajiem teroristiem Gvantanamo bāzē, par spiegošanu iekšzemē un par melošanu Kongresam. Viņu apsūdz federālo prokuroru atcelšanā no amatiem, balstoties uz politiskiem apsvērumiem, un Kongresa maldināšanā, sniedzot liecību par Buša administrācijas īstenotajām spiegošanas programmām.

Bušs ilgstoši aizstāvējis Gonsalesu, kuru mēnešiem ilgi kritizējuši gan demokrāti, gan republikāņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!