ASV pašreizējam prezidentam Džordžam Bušam un viņa sāncensim gaidāmajās valsts vadītāja vēlēšanās Džonam Kerijam izdevies no saviem atbalstītājiem piesaistīt ASV vēlēšanu kampaņu vēsturē nepieredzēti lielas naudas summas, raksta aģentūra AFP.
Absolūts rekordists ir republikāņu partijas kandidāts Bušs, kuram līdz šim izdevies saņemt no saviem atbalstītājiem visā valstī aptuveni 180 miljonus ASV dolāru (97 miljonus latu). Lēš, ka martā vien Bušs no šīs naudas iztērējis vairāk nekā 40 miljonus ASV dolāru (21 miljonu latu), lai izveidotu televīzijas reklāmas, kurās kritizēts viņa sāncensis.

Savukārt demokrāts Kerijs, kuram pērn decembrī bija jāieķīlā puse savas ģimenes mājas Bostonā, lai varētu turpināt savu kampaņu, kopumā no atbalstītājiem saņēmis 75 miljonus ASV dolāru (40 miljonus latu). Kerijam iepriekš nācās šķirties no lieliem līdzekļiem, lai sakautu deviņus konkurentus no demokrātu partijas, tāpēc viņa tēriņi reklāmām bijuši pieticīgi, salīdzinot ar republikāņiem.

Par spīti lielajai atšķirībai starp abu sāncenšu budžetiem, Kerija vēlēšanu kampaņas vadītāja Mērija Beta Keihila sacīja, ka Kerija kampaņa ir ļoti spēcīga, un tas ļaušot viņam uzvarēt 2. novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

Bušam šajā vēlēšanu kampaņā ir izdevies pārsniegt pašam savu rekordu pirms 2000.gada vēlēšanām, kad viņš no vēlētājiem saņēma 100 miljonus ASV dolārus (54 miljonus latu). Savukārt Kerijs savai kampaņai piesaistījis lielāku summu nekā Als Gors, kurš sacensībai ar Bušu 2000.gadā no vēlētājiem saņēma 34 miljonus ASV dolāru (18 miljonus latu).

Oficiālā vēlēšanu kampaņa sāksies septembrī, un tad saskaņā ar ASV likumdošanu prezidenta amata pretendentu tēriņu ierobežojumi noteikti 75 miljonu ASV dolāru (40 miljonu latu) apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!