ASV prezidents Džordžs Bušs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien tikās Buša rančo Teksasas štata Kroufordas pilsētā. Putins kļuva par pirmo kādas ārvalsts vadītāju, kurš apmeklējis Buša iemīļoto rančo "Prairie Chapel".
Viņš ieradās stipra lietus laikā, kas mazināja Putina izredzes apskatīt 650 hektārus lielo Buša nekustamo īpašumu.

Tomēr Bušs un pirmā lēdija Lora Buša, kuri kopš augusta nebija bijuši šajā rančo, izklaidēja Putinu un viņa dzīvesbiedri Ludmilu ar gaļas cepšanu un kantrīmūziku.

Putins ieradās Buša rančo otrajā no trim abu prezidentu sarunu dienām, kuras iecerētas ne tikai Krievijas un ASV attiecību pārveidošanai, bet arī Buša un Putina personīgo attiecību padziļināšanai, kas varētu atmaksāties nākotnē.

"Vislabākā diplomātija sākas, iepazīstot vienam otru. Un es gribu, lai viņš zinātu manas vērtības, un gribu zināt viņa vērtības," sacīja Bušs, otrdienas vakarā ierodoties dzimtajā Teksasas štatā.

Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers, atbildot uz jautājumu, vai prezidenti Buša rančo vienosies par Pretballistisko raķešu līgumu, aicināja "negaidīt neko tādu". "Tā ir viena pietura uz ceļa, un pēc Kroufordas būs daudz citu pieturu," sacīja Fleišers.

Baltā nama pārstāvji pirms tam informēja, ka prezidenti nobaudīs avokado salātus, sautētu un piparotu liellopu fileju, ceptu samu, ceptus kartupeļus ar pipariem, noslēdzot maltīti ar pekanriekstu pīrāgu un vaniļas saldējumu. ASV prezidents pasniegs viesiem arī šardonē (chardonnay) un kabernē (cabernet) vīnus no Teksasas vīnadārza.

Bušs un Putins arī apspriedīs sankcijas pret Irāku, ieroču neizplatīšanu, reģionālus jautājumus un centienus palīdzēt Krievijas ekonomikai, kā arī 1972.gada Pretballistisko raķešu līgumu, kurš aizliedz ASV veidot Buša iecerēto raķešu aizsardzības sistēmu.

Dienu iepriekš prezidenti vienojās par abu valstu kodolarsenālu samazināšanu līdz vienai trešdaļai no tagadējā apjoma, bet nepārvarēja domstarpības par raķešu aizsardzības sistēmu, kuru Bušs ir solījis izveidot, bet pret kuru iebilst Maskava.

"Mums būs iespēja turpināt darbu pie šī jautājuma, kas ir viens no grūtākajiem, Kroufordas rančo," otrdien paziņoja Putins abu prezidentu kopīgā preses konferencē Baltajā namā.

Prezidenti arī Teksasas rančo turpinās saprasties ar tulku starpniecību, lai gan augsta ASV amatpersona atzina, ka Putina angļu valoda "diezgan strauji" uzlabojas. Putins, padomju Valsts drošības komitejas (VDK) uzdevumā strādājot Austrumvācijā, ir labi apguvis vācu valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!