ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien, sakot runu par godu ceturtajai gadadienai kopš Irākas kara sākuma, paziņoja, ka vēl nav pienācis laiks amerikāņu karavīriem "kravāties un doties mājās", neskatoties uz to, ka karš sabiedrībā kļūst arvien nepopulārāks un sabiedrībā zūd ticība tā iespējamiem panākumiem.
"Varētu būt vilinoši, izvērtējot pārbaudījumus Irākā, secināt, ka labākā izvēle ir kravāties un doties mājās. Tas varētu sniegt apmierinājumu īstermiņā, taču esmu pārliecināts, ka sekas Amerikas drošībai būtu graujošas," teica Bušs savā astoņas minūtes garajā runā, kuru viņš sacīja no Rūzvelta istabas Baltajā namā.

"No haosa varētu parādīties teroristi, atrodot drošu patvērumu Irākā, kas nomainītu agrāko patvērumu Afganistānā, kur viņi izplānoja 2001.gada 11.septembra terora aktus," uzsvēra ASV prezidents.

"Bagdādes drošības plāns joprojām ir tā sākotnējā stadijā, un panākumi būs redzami pēc mēnešiem, nevis dienām vai nedēļām," atsaucoties uz savu jauno Irākas stratēģiju, kas paredz 21 500 karavīru papildspēku nosūtīšanu uz Irāku, norādīja ASV līderis.

Bušs arī izrādīja cieņu ASV karavīriem un paziņoja, ka, neskatoties uz kara turpināšanos, tajā ir panākts ievērojams progress.

"Šodien pasaule ir atbrīvojusies no Sadama Huseina, un tirāns ir atbildējis par saviem noziegumiem. Irākā brīvās vēlēšanās piedalījās nepilni 12 miljoni šīs valsts iedzīvotāju, un tas notika saskaņā ar demokrātisku konstitūciju, ko viņi paši sev uzrakstīja. Šobrīd [Irākā] strādā demokrātiski līderi, lai izveidotu brīvu sabiedrību, kas atbalsta likuma varu. Mēs glabājam savās sirdīs (...) vīriešus un sievietes, kas šajā cīņā atdevuši savas dzīvības. Mēs aizlūdzam par viņu tuviniekiem," sacīja Bušs.

Neskatoties uz Buša izteiktajiem brīdinājumiem, pirmdien publicētie jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka amerikāņi attiecībā uz karu Irākā kļuvuši vēl skeptiskāki.

Šobrīd atbalstu karam Irākā izteikuši tikai 32% aptaujāto. Salīdzinājumam - tūlīt pēc kara sākuma šis rādītājs bija 72%.

Pret karu kategoriski iebilst nepilna puse respondentu. Pirms četriem gadiem šis rādītājs bija aptuveni 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!