ASV atbalstīs palestīniešu valsti tikai tad, kad viņi ievēlēs līderus, "kurus nav sakompromitējis terors", pirmdien paziņopja ASV prezidents Džordžs Bušs, netieši pieprasot Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Jasira Arafata atcelšanu.
"Mans redzējums ir divas valstis, kas dzīvotu blakus viena otrai mierā un drošībā. Sasniegt šādu mieru vienkārši nav iespējams, kamēr visas puses necīnās pret teroru," sacīja Bušs ilgi gaidītā runā par viņa nostāju Tuvo Austrumu jautājumā.

ASV prezidents sacīja, ka visu pušu "intensīvu pūliņu" rezultātā trīs gadu laikā var tikt panākta Izraēlas un palestīniešu vienošanās par galīgo statusu. "Mieram nepieciešama jauna un atšķirīga palestīniešu vadība, lai varētu rasties palestīniešu valsts. Es aicinu palestīniešu tautu ievēlēt jaunus līderus, kurus nebūtu sakompromitējis terors," teica Bušs.

Viņš sacīja, ka Vašingtona vēlas palīdzēt palestīniešiem mainīt valdību, izveidot demokrātiskas institūcijas, pieņemt jaunu konstitūciju un pārveidot drošības aparātu, lai efektīvi apkarotu pret izraēliešiem vērstu vardarbību.

Kad palestīnieši būs panākuši svarīgas reformas, Vašingtona viņiem palīdzēs izveidot "pagaidu" valsti pēc sarunu noslēguma par delikātākajiem jautājumiem Izraēlas un palestīniešu konfliktā - jautājumiem par robežām, bēgļiem un Jeruzālemes statusu.

ASV prezidents sacīja, ka palestīniešu drošības spēku reformas būs nepieciešams "ārēji pārraudzīt". Bušs sacīja, ka ir aicinājis ASV valsts sekretāru Kolinu Pauelu "intensīvi strādāt" kopā ar reģionālajiem un citiem līderiem, lai panāktu palestīniešu reformas, bet nepieminēja starptautiskas konferences rīkošanu.

Tas, kad Pauels dosies uz Tuvajiem Austrumiem un vai Vašingtona sasauks starptautisku konferenci šī reģiona jautājumā, tagad ir atkarīgs no šī reģiona reakcijas uz Buša runu, paziņoja Valsts departamenta augsta amatpersona.

Bušs nenosauca vārdā Arafatu, bet augsta Vašingtonas administrācijas amatpersona sacīja, ka Arafats vairākkārt licis Bušam vilties, neapspiežot vardarbību pret Izraēlu.

ASV Senāta republikāņu mazākuma līderis Trents Lots paziņoja, ka Buša runa "ir stingrs vēstījums palestīniešiem, ka ceļš uz mieru ir bruģēts nevis ar terora aktiem, bet ar godprātīgām sarunām un piekrišanu, ka Izraēlai ir tiesības eksistēt".

ASV ebreju organizācijas atzinīgi novērtēja Buša nostāju, bet Amerikāņu - islāma attiecību padomes direktors Nihads Avads paziņoja, ka tā nedod daudz cerību palestīniešiem. "Runa bija solis pareizajā virzienā, bet tā nepiedāvā galīgā mērķa skaidru redzējumu," sacīja Avads.

Izraēla atzinīgi novērtēja Buša runu un premjerministra Ariela Šarona kanceleja paziņoja, ka "būs iespējams virzīties uz politisku risinājumu", kad palestīnieši īstenos Buša pieprasītās reformas.

Palestīniešu sarunu delegācijas vadītājs Saebs Erakats nosauca Buša aicinājumu nomainīt Arafatu par nepieņemamu. "Prezidents Arafats ir palestīniešu tautas līderis. Viņš ir palestīniešu tautas prezidents. Palestīniešu līderi nenāk no Vašingtonas," Erakats paziņoja intervijā telekanālam CNN.

Bušs aicināja Izraēlu atbildēt uz palestīniešu centieniem īstenot viņa formulētos mērķus, atvelkot armiju uz pozīcijām, kurās tā atradās pirms 2000.gada 28.septembrī sāktās palestīniešu intifadas (sacelšanās), un izbeigt apmetņu celtniecību okupētajās teritorijās.

"Mums progresējot drošības virzienā, Izraēlas spēki ir pilnībā jāatvelk uz pozīcijām, kuras tie bija ieņēmuši pirms 2000.gada 28.septembra. Saskaņā ar Mičela komitejas ieteikumiem ir jāizbeidz Izraēlas apmetņu celtniecība okupētajās teritorijās," sacīja Bušs.

Starptautiskā komiteja bijušā ASV senatora Džordža Mičela vadībā ir aicinājusi īstenot pasākumus uzticēšanās veicināšanai savā ziņojumā, kas tika publicēts 2001.gada maijā.

Bušs arī pieprasīja, lai arābu līderi spertu soļus miera veicināšanai, beidzot slavināt oficiālos masu medijos pret izraēliešiem vērstu vardarbību un publiski nosodot teroristu pašnāvnieku rīkotos sprādzienus. Viņš sacīja, ka visām valstīm ir jāizbeidz atbalstīt tādi grupējumi kā "Hamas", "Islāma džihads" un "Hezbollah", jābloķē Irānas piegādes šādām organizācijām, un jānostājas pret tādām terorismu atbalstošām valstīm kā Irāka.

"Sīrijai jāizvēlas pareizā puse karā pret teroru, slēdzot teroristu nometnes un izraidot teroristu organizācijas," sacīja Bušs.

Pirms Buša runas Pauels īsi informēja par to Saūda Arābijas, Ēģiptes, Jordānijas, Krievijas, Spānijas un Nīderlandes ārlietu ministrus, kā arī ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu un Eiropas Savienības pārstāvi Havjeru Solanu, paziņoja augsta ASV Valsts departamenta amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!