Nomaļā, galvenokārt budistu apdzīvotā valsts pieņēma šo lēmumu piektdien, un tas ir kā turpinājums jūlijā pieņemtajam likumam, kas paredz ierobežot smēķēšanu, lai veicinātu tautas labklājību.

“No 17.decembra valstī būs aizliegts smēķēt un izplatīt tabakas izstrādājumus,” saka Butānas vēstniecības preses sekretāre Deli pilsētā.

“Tas tiek darīts, lai veicinātu tautas labklājību, kā arī aizsargātu vidi un saglabātu kultūru,” viņa teica.

Cilvēkiem, kuri nevar tik ātri atmest savu kaitīgo netikumu, būs ļauts ievest tabakas izstrādājumus personīgai lietošanai, taču viņiem būs jānomaksā 100% nodoklis. Turklāt viņi drīkstēs smēķēt tikai telpās savā mājā.

Veikaliem un tirgotavām, kas nepakļausies jaunajiem noteikumiem, būs jāmaksā sods sākot no 225 ASV dolāriem, kas Butānā ir ļoti liela naudas summa. Atkārtots pārkāpums var nozīmēt arī tirgošanās licences atņemšanu.

Butānas amatpersonas ir aprēķinājušas, ka tikai viens procents no visiem 700 000 iedzīvotāju smēķē vai lieto tabaku. Vēl nav zināms, cik lieli zaudējumi tiks nodarīti tabakas ražotājiem un izplatītājiem.

Butāna ir iespiesta starp divām lielām valstīm – Ķīnu un Indiju, un tajā valda monarhija, kura saglabājusi stingru kontroli pār valsti, informē Reuters.

Nelielā valsts, kuras daba ir ārkārtīgi skaista, nepieļauj brīvu tūristu plūsmu, lai nenodarītu ļaunumu šī reģiona senajai kultūrai. Līdz 1999.gadam šī paša iemesla dēļ bija aizliegta televīzijas izplatība.

“Cilvēki nepretosies šim likumam, jo viņi pakļaujas monarhijas spriedumam,” saka Butānas vienīgā laikraksta “Kuensel” galvenā redaktore.

Par to nav pārliecināti mazas pilsētiņas netālu no Indijas robežas, Samdrupas Jongharas iedzīvotāji. Viņi uzskata, ka smēķētāji būs ļoti aizvainoti par šādu lēmumu un dažādos nelikumīgos veidos centīsies ievest cigaretes no Indijas.

“Tagad man būs jāmaksā par to, lai es varētu uzsmēķēt. Tas jau pārvēršas par luksus lietu,” saka kāds Butānas iedzīvotājs. “Visvairāk no tā cietīs vienkāršie iedzīvotāji, jo viņi nevarēs tik īsā laikā atmest savu ieradumu, tāpēc viņiem būs jāizdod par to lielas naudas summas.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!