Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Prezidents Abdelaziza Buteflika svētdien atgriezies Alžīrijā pēc Šveices slimnīcā pavadītām divām nedēļām, kamēr protestētāji radījuši lielāko apdraudējumu viņa 20 gadus ilgajai prezidentūrai, atsaucoties uz Alžīrijas televīzijas kanāla "Ennahar TV" ziņoto, rakstīja "Reuters".

Pēdējo trīs nedēļu laikā desmitiem tūkstošu alžīriešu ir protestējuši pret Buteflikas lēmumu piedalīties aprīlī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Televīzijas kanāls arī norādīja, ka militārā štāba priekšnieks teicis, ka militārajiem spēkiem un valsts iedzīvotājiem ir vienots redzējums par nākotni. Ģenerālleitnants notikušos protestus nepieminēja, raksta "Reuters".

Vadošā FLN partija aicināja visas puses sadarboties, lai izbeigtu politisko krīzi, ziņoja "Ennahar TV". Tā vēlas nacionālu izlīgumu, drošības un stabilitātes saglabāšanu.

Tomēr pazīmes neliecina, ka alžīrieši ir gatavi pieņemt šo aicinājumu pēc tam, kad ir noraidījuši Buteflikas piedāvājumu ierobežot viņa termiņu pēc vēlēšanām, ziņoja medijs.

Svētdien tūkstošiem alžīriešu galvaspilsētā protestējuši pret Buteflikas kandidēšanu, nesot karogus un dziedot: "Buteflika, piektā termiņa nebūs." Alžīrā tika slēgti daudzi veikali un iedzīvotāji ziņojuši arī par apturētu vilcienu darbību.

"Mēs šodien esam izgājuši ielās, lai protestētu pret piekto prezidenta pilnvaru laiku. Mēs esam pret piekto termiņu. Tas ir pietiekami," teica protestētājs Zakarija.

Jaunie alžīrieši ir izmisuši par valdošo bezdarbu un korupciju valstī.

Pat ja Buteflikas pozīcija kļūs nepārliecinoša, nav skaidrs, kas varētu viņu šajā amatā aizstāt. Alžīrija jau vairākus gadu desmitus ir stagnējoša valsts, kur vadošos amatos dominē neatkarības kara veterāni, raksta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!