Foto: Kadrs no video
Gērnsijā dzīvojošais Latvijas pilsonis Mikus Alps (attēlā), kurš kopš pagājušās nedēļas ir pazudis, Ukrainā pie brīvprātīgo bataljona viesojies vairākas reizes un pierādījis sevi kā drosmīgu cilvēku, portālam "Delfi" pastāstīja viņa apmeklētās vienības komandieris.

"Viņš vienmēr teica, ka gribēja savām acīm redzēt, ko var izdarīt krievu iebrucēji un ka ir jāgatavojas aizstāvēt Baltijas valstis," telefonintervijā stāsta Ukrainas Brīvprātīgo armijas (UDA) 8. bataljona (neoficiāli "Aratta") komandieris Andrijs Gergerts jeb Červeņs.

Gērnsijas salas policija 8. janvārī saņēma informāciju par degošu automašīnu. Likumsargi auto vrakā atrada kaulus un noskaidroja, ka auto piederējis 33 gadus vecajam Alpam, kurš pēdējo reizi redzēts agrās 8. janvāra stundās. Tas, vai sadegusī persona ir Alps, vēl ir jānoskaidro ekspertīzē.

Savukārt Ukrainas mediji, atsaucoties uz Ukrainā karojošu brīvprātīgo bataljonu, ziņoja, ka Alps kā brīvprātīgais bijis Ukrainā un ka viņu Gērnsijā ir nogalinājuši Kremļa atbalstītāji – viņš pats esot stāstījis par saņemtiem draudiem sava atbalsta Ukrainai dēļ.

Alps Ukrainā pie brīvprātīgajiem pirmo reizi ieradies ap 2016. gadu un kopumā pie bataljona viesojies vairākas reizes, stāsta Gergerts. No citiem avotiem portāls "Delfi" uzzināja, ka Alpa pirmā viesošanās Donbasā bijusi 2017. gadā. "Viņš pirmajā reizē atbrauca un uzdāvināja mums automašīnu," stāsta batkoms.

Turklāt tā Alps darījis vairākas reizes – atbraucis ar auto, ko atstājis bataljonam, bet pats atpakaļ devies ar lidmašīnu. "Kopā viņš mums uzdāvināja trīs auto. Arī sadedzinātais, kurā viņu atrada, bija paredzēts mums," apgalvo Gergerts. Citi avoti portālam "Delfi" gan varēja apstiprināt tikai divas Alpa vizītes Ukrainā.

Lietotās automašīnas vienmēr bijušas piekrautas ar cita veida palīdzību Ukrainas aizstāvjiem, tostarp medicīnas precēm vairāku tūkstošu eiro vērtībā, atzīmē komandieris. Alps nodarbojies ar lietoto automašīnu un rezerves daļu biznesu, zina teikt komandieris.

Uz jautājumu, ko Alps darīja bataljonā un cik ilgu laiku pavadīja katrā viesošanās reizē, batkoms stāsta, ka parasti viņš Ukrainā palicis ap 20 dienas, ievērojot visus ieceļošanas ilguma noteikumus. Citi avoti portālam minēja, ka Alps vienā reizē Ukrainā bijis aptuveni divas nedēļas, bet otrā vairākas dienas.

Alps dzīvojis un piedalījies apmācībās bataljona bāzē, kā arī pats lūdzies, lai viņu laiž uzdevumā uz pirmajām līnijām. "Bet tas nebija tā, ka viņš pastāvīgi sēž pozīcijās," precizē Gergerts.

8. bataljona komandieris sakās nezinām, vai Alpam bijusi kāda militāra pieredze, bet ar triecienšauteni viņš pratis rīkoties. Pats Alps bataljona publicētā video stāsta, ka Latvijā bijis "brīvprātīgais", kad vēl bija obligātais militārais dienests. Pēc viņa teiktā nevar droši secināt, vai viņš brīvprātīgi varētu būt devies armijā, vai dienējis Zemessardzē.

Foto: Privātais arhīvs

Foto no Alpa feisbuka konta

Gergerts norāda, ka Alps bija "sagatavots un motivēts puisis". "Rīta rosmē bija pirmais uz līnijas, no treniņiem prom gāja pēdējais," stāsta ukrainis.

Alps ukraiņu biedriem lūdzis, lai viņi apsola, ka kara gadījumā nāks palīgā arī Latvijai. "Par tādu puisi būtu gatavs sūtīt visu bataljonu uz Latviju. Viņš bija tā vērts," slavē batkoms.

"Ļoti drosmīgs puisis, tādu tagad nav daudz. Un tādi ilgi neizdzīvo," secina Gergerts.

Foto: UDA 8. bataljona komandieris Andrijs Gergerts

Latvijas Drošības policija (DP) uz portāla "Delfi" jautājumu par Alpu un viņa piedalīšanos karadarbībā Ukrainā atbildēja: "Varam informēt, ka minētā persona DP bija zināma." Attiecībā uz viņa iespējamo bojāeju DP norāda, ka "pārbaudi par šīs personas nāves apstākļiem veic Lielbritānijas kompetentās institūcijas, līdz ar to DP šobrīd no sīkākiem komentāriem šajā jautājumā atturas".

UDA bataljoni ir pilnībā brīvprātīgas vienības, kas formāli nav pakļautas Ukrainas bruņotajiem spēkiem un uztur sevi ar ziedojumu palīdzību. UDA 8. bataljons konflikta laikā ir karojis Doņeckas lidostā un Piski ciemā pie tās, bet pēdējos kara gadus ir izvietots Mariupoles apkārtnē un konkrēti Širokines ciemā.

Par "Delfi" pieredzēto Širokinē var lasīt šeit. Video no 8. bataljona mītnes šajā ciemā – šeit.

Vēstīts, ka karš starp Ukrainas spēkiem un Kremļa atbalstītiem kaujiniekiem valsts austrumos turpinās kopš 2014. gada. Krievija sākumā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet pēc tam separātistu kaujinieki pārņēma atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļas.

Galerija: "Delfi" Širokinē
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!