Bijušais ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Zbigņevs Bžezinskis aicinājis Baraka Obamas valdību brīdināt Krieviju, ka iebrukums Baltijas valstīs nozīmētu kara pieteikšanu Maskavai.

"Pēdējos darbības mēnešos Obamas administrācijai vajadzētu privātās sarunās atkārtoti pateikt Krievijai, ka jebkāds iebrukums Baltijas valstīs nozīmētu karu. Nevis draudēt, vienkārši konstatēt faktu," Bžezinskis rakstīja mikroemuāru vietnē "Twitter".

Bažas par Baltijas valstu drošību ir uzvirmojušas pēc tam, kad Krievija 2014. gadā sāka agresiju pret Ukrainu. Šogad diskusijas izraisīja ASV prezidenta amata kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps, kurš paziņoja, ka ievēlēšanas gadījumā Baltijas valstis aizstāvēs tikai tad, kad būs pārliecinājies, vai tās izpilda savas saistības pret NATO, aizsardzībai atvēlot 2 % no iekšzemes kopprodukta.

Krievija uzstāj, ka neplāno iebrukumu kaimiņvalstīs. Tā arī apsūdz NATO par militāru pastiprinājumu Krievijas robežas tuvumā.

Bžezinskis bija ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džimija Kārtera prezidentūras laikā no 1977. līdz 1981. gadam. Tagad viņš ir mācībspēks Džona Hopkinsa Universitātes Starptautisko pētījumu skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!