Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas iestāšanās NATO pašreizējo krīzi attiecībās ar Krieviju varētu pasliktināt, tādu viedokli intervijā Polijas radio paudis politikas eksperts un bijušas ASV prezidenta Džimija Kārtera padomnieks Zbigņevs Bžežinskis.

"Ierobežots konflikts Krievijai var būt daudz izdevīgāks nekā mums, jo tas var pilnībā sagraut Ukrainas ekonomiku un demogrāfisko sistēmu," norāda Bžežinskis.

"Ko šādos apstākļos Ukrainai sniegs dalība NATO un ko tās klātbūtne dos mums?" jautā eksperts. "Šīs lietas ir jāapsver, un nevar vadīties pēc sentimenta vai simpātijām pret Ukrainu," turpina eksperts, paskaidrojot, ka pats ir sentimentāli pieķēries Ukrainai jau kopš bērnības.

Paši Ukraiņi nav vienisprātis par dalību NATO, piebilst Bžežinskis.

Augustā Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks pirmo reizi oficiāli paziņoja, ka Ukrainai jācenšas iestāties NATO. Tikmēr Krievija vēlas "100 % garantijas, ka neviens nedomās pievienot Ukrainu NATO", raidsabiedrībai BBC pastāstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Delfi" jau vēstīja, ka Bžežinskis ir paudis viedokli, ka Rietumiem ir jāapbruņo Ukraina, lai atturētu Krieviju no kārdinājuma ar militāru spēku pakļaut šo valsti. Viņš arī pauda, ka skaidri jādara zināms, ka Ukraina nebūs NATO dalībvalsts, saprotot, cik tas Krievijai ir svarīgi no stratēģiskā un politiskā skatu punkta. 

Bet tajā pašā laikā Maskavai jāsaprot, ka Ukraina nebūs nekādas "mītiskās Eirāzijas Savienības daļa", ko Putins mēģina pasniegt kā daļu savas doktrīnas par "Krievijas īpašo lomu pasaulē", uzsver Bžežinskis.

Krievija pati ir radījusi ukraiņos - tautā, kas vēsturiski nav bijusi noskaņota pret krieviem - pieaugošu un plaši sastopamu naidu, radot Maskavai nopietnas un ilgstošas problēmas, tai skaitā lielāko ietekmes teritorijas zaudējumu tās imperiālās ekspansijas vēsturē, raksturo Bžežinskis.

Putina politikas kursu eksperts raksturoja kā "ceļu uz nekurieni". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!