Centrālāfrikas Republikas (CĀR) prezidents Fostēns Arkānžs Tuadera ir Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagnera grupa", kas uz šo Āfrikas valsti nosūtījusi savus algotņus, ķīlnieks, uzskata Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Tuadera ir "Vagnera grupas ķīlnieks", intervijā laikrakstam "Le Journal du Dimanche" sacīja Francijas līderis, norādot, ka Krievijas organizācija "sagrābj šahtas un līdz ar tām arī [valsts] politisko sistēmu".

Vagnera grupas locekļi izmanto Francijai naidīgo noskaņojumus valstī, norādīja Makrons.

Āfrikā līdz ar Francijas ietekmes mazināšanos pēdējo gadu laikā pieaug citu valstu, īpaši Ķīnas, Krievijas un Turcijas, ietekme.

CĀR valdība gan skaidro, ka tai nav darījumu ar Vagnera grupu, kas tiek saistīta ar Krievijas uzņēmēju Jevgēņiju Prigožinu, bet gan ar Krievijas Aizsardzības ministriju divpusēja līguma ietvaros, kas noslēgts ANO Drošības padomes pārraudzībā, vēsta raidsabiedrība RFI.

CĀR ceturtdien bruņoto spēku auto uzskrienot uz spridzekļa, dzīvību zaudēja trīs Krievijas militārie instruktori un divi vietējie policisti, bet vairāki cilvēki ievainoti.

Krievijai ir spēcīga ietekme CĀR, un kopš 2018.gada tai šajā valstī ir liels "instruktoru" kontingents, kas apmāca armijas karavīrus.

Decembrī viņiem pievienojās vairāki simti Krievijas paramilitārā formējuma vīru, kam kopā ar Ruandas karavīriem ir svarīga loma prezidenta Fostēna Arkānža Tuaderas armijas operācijās pret nemierniekiem.

Kā norāda nevalstiskās organizācijas, instruktori patiesībā ir Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagnera grupa" kaujinieki, kas līdzās Ruandas īpašo spēku karavīriem un ANO miera uzturētājiem piedalās kaujās pret CĀR nemierniekiem.

Valstī ar 4,7 miljoniem iedzīvotāju saglabājas spriedze kopš decembra prezidenta vēlēšanām. Tiesa gan, nesenais vardarbības pieaugums ir pēdējā epizode pilsoņkarā, kas ilgst kopš prezidenta Fransuā Bozizē gāšanas 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!