Caur Dienvidosetijas galvaspilsētu Chinvali sestdien dzīti vairāki desmiti nomocīti gruzīnu gūstekņi, novēroja aģentūras AFP korespondents.

Gūstekņi - pārsvarā vīrieši krietni gados - ar uz muguras sasietām rokām bruņotu sargu pavadībā tika vesti cauri galvaspilsētai.

Viens no apsargiem aģentūras AFP žurnālistam apstiprināja, ka visi gūstekņi ir civiliedzīvotāji.

Vietējie iedzīvotāji apstājās, lai ar mobilajiem telefoniem fotografētu gūstekņus. Daži rādīja ar pirkstiem un smējās.

Kāda sieviete norādīja: "Vai tie ir gūstekņi? Bet tie ir tikai veci vīri?"
17 gūstekņi tika aizvesti uz teritorijas Aizsardzības ministrijas pagalmu, kur viņiem likts uzkopt konflikta radīto postažu.

Vēl 30 gūstekņi tika nogādāti uz armijas bāzi Chinvali ziemeļos. Viņi aizvesti no noliktavu, lai izkrautu osetīniem atvesto pārtikas palīdzību.

Vīrieši tika izvesti no Dienvidosetijas Iekšlietu ministrijas ēkas pagrabiem, kur viņi turēti. AFP korespondents redzēja, kā kāds karavīrs iesit vienam no gūstekņiem pa pakausi.

Daudziem no sirmajiem vīriem sejās bija redzami zilumi un nobrāzumi.
"Es esmu no Tbilisi. Kad izcēlās karš, es šeit strādāju. Mani sagūstīja," viens ar bārdu noaudzis gūsteknis paspēja pateikt aģentūras AFP korespondentam pirms bruņots karavīrs padzina žurnālistu.

Pēc pavēļu izkliegšanas gūstekņiem viens no osetīnu sargiem AFP žurnālistam pavēstīja: "Mēs viņus barojam, mēs viņus pieskatām. Viņi visi ir civiliedzīvotāji. Viņu vadītāji ir viņus pametuši. Tagad mēs vēlamies viņus apmainīt".

Dienvidosetijas ģenerālprokurors Taimurazs Hugajevs AFP paskaidroja, ka osetīnu gūstā atrodas vairāk nekā 40 gruzīnu civiliedzīvotāji, kurus Chinvali vēlas apmainīt pret gruzīnu gūstā esošajiem osetīniem.

Osetīnu spēku gūstā esot vēl deviņi gruzīnu karavīri.

"Viņi ir karagūstekņi. Viņi tiek turēti atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Pret viņiem nav pielietota vardarbība. Viņi tiek baroti un viņiem ļauts piezvanīt uz mājām," apgalvoja Hugajevs.

Viņš aicināja Gruzijas amatpersonas sakontaktēties ar separātistu valdību, lai organizētu bojā gājušo gruzīnu karavīru savākšanu. Chinvali ielās vēl joprojām redzami vairāki desmiti gruzīnu karavīru līķi.

Hugajevs minēja, ka Chinvali un apkārtējos ciematos atrodas vairāki simti gruzīnu karavīru līķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!