Foto: AFP/Scanpix

ASV pilsētas Hjūstonas Iekšējās drošības dienesta darbinieki divu gadu laikā pārtvēruši no Ķīnas sūtītas kontrabandas medus kravas 7,5 miljonu eiro vērtībā. Tās uz ASV sūtītas caur Latviju, raksta "The Houston Chronicle".

Kopš oktobra vien Iekšējā drošības dienesta un muitas darbinieki pārtvēruši aptuveni 900 kontrabandas medus mucas. Viņi secina, ka pēdējā laikā pilsēta kļuvusi par kontrabandas preču importa "karsto punktu".

Kā liecina tiesas publiskotie dokumenti, medus caur Latviju sūtīts, lai apietu ASV nodokļus. Aizdomas par medus izcelsmi radušās, jo amatpersonām bijušas aizdomas, ka Latvijā medu tik lielos apjomos nemaz neiegūst.

Jau agrāk federālie aģenti bija pārtvēruši vairākus kontrabandas medus ievešanas tīklus, kuru dēļ valsts kase nesamaksātos nodokļus bija zaudējusi aptuveni 170 miljonu eiro vērtībā.

Līdzīgi pa nelegāliem ceļiem caur Dienvidkoreju iepriekš ievestas arī dažādas jūras veltes. Lai gan liela daļa šo kontrabandas tīklu šobrīd ir sagrauti, amatpersonas ir pārliecinātas, ka cīņa vēl nav beigusies.

Latvijas Biškopības biedrība informē portālu "Delfi", ka tā rūpīgi seko un analizē Latvijas medus tirgu, kā arī datus par produkcijas eksportu. "Latvijas ražotāji un fasētāji šādās shēmās nevarētu būt iesaistīti un šajā gadījumā tie, visticamāk, ir krāpnieki no citām valstīm. To apliecina arī Eiropas Savienības centrālā statistikas iestādes "Eurostat" dati - 2012.gadā no Latvijas uz ASV eksportēja medu par kopējo summu 12 983 eiro, 2013.gadā - par 12 593 eiro un 2014.gadā - par 9 417 eiro. Šis medus ir augstas kvalitātes dārgā segmenta produkts un medus eksports no Latvijas uz ASV nepārsniedz dažus simtus kilogramus gadā. Mēs tikai priecāsimies, ja Latvijas medus eksporta apjomi gan uz ASV, gan citām valstīm pieaugtu," skaidro biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!