Foto: AFP/Scanpix

Maz ticams, ka Venecuēlas mirušā prezidenta Ugo Čavesa ķermeni iebalzamēs, atsaucoties uz prezidenta pienākumu izpildītāja Nikolasa Maduro paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Maduro, kurš iepriekš paziņoja, ka Čavesu, līdzīgi kā Vladimiru Ļeņinu, Ho Ši Minu un Mao Dzedunu, iebalzamēs un izliks apskatei, tagad skaidro, ka tas, iespējams, vairs nav izdarāms, jo ķermenis nav pienācīgi sagatavots uzreiz pēc nāves.

"Krievijas un Vācijas speciālisti ieradās iebalzamēt Čavesu un teica, ka tas ir ļoti sarežģīti, jo process bija jāsāk agrāk, nekavējoties, un tagad tas nav iespējams. Mēs esam procesa vidū un tas ir sarežģīti," Maduro teikto citē BBC.  

Tikmēr oficiālais septiņu dienu sēru periods, kuru pasludināja pēc Čavesa nāves piektajā martā, tagad ir pagarināts līdz piektdienai. Trešdien klusuma minūte Čavesa piemiņai noturēta ANO Ģenerālajā asamblejā.

Šonedēļ Venecuēlas amatpersonas paziņoja, ka sāks izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Čavesa nāvē nav vainojami ārvalstu slepenie dienesti. Iepriekš Maduro ar vēzi mirušā prezidenta nāvē vainoja ASV.

Par pasaulē slavenākajiem iebalzamētajiem līderiem var lasīt šeit.

Vēstīts, ka piektajā martā pēc ilgas cīņas ar vēzi 58 gadu vecumā mira Venecuēlas prezidents Ugo Čavess. Viņa valdības pārstāvji prezidenta slimošanas laikā pēc viņa pēdējās vēža operācijas Kubā pagājušā gada decembrī nesniedza plašu informāciju par Čavesa patieso veselības stāvokli un pat apgalvoja, ka prezidents var vadīt valsti no slimnīcas.

Galveni pretendenti uz prezidenta krēslu ir Čavesa sekotājs un pašreizējais viceprezidents Maduro un opozīcijas līderis Kapriless, kurš pagājušā gada oktobrī notikušajās vēlēšanās zaudēja Čavesam. Prezidenta vēlēšanas gaidāmas 14. aprīlī.

Bijušais gaisa desantnieks Čavess, kurš mira pēc divu gadu ilgas cīņas ar vēzi, par Venecuēlas prezidentu pirmo reizi ievēlēts 1998. gadā. 2012. gada oktobrī viņš atkal uzvarēja vēlēšanās par nākamo sešu gadu prezidentūras termiņu. Čavesa valdība ir īstenojusi vairākas sociālās programmas, to skaitā veselības un izglītības pakalpojumu pieejamību visiem iedzīvotājiem. Tomēr ar naftu bagātajā valstī nabadzība joprojām ir liela problēma. Valdīšanas laikā Čavess iemantoja gan trūcīgo iedzīvotāju mīlestību, gan bagāto un uzņēmēju naidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!