Foto: AFP/Scanpix

Pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāves kārtības nodrošināšanai valstī izvietota armija un policija, paziņoja viceprezidents Nikolass Maduro. Militārie līderi nekavējoties apliecinājuši uzticību Maduro un parlamentam un aicina saglabāt mieru, vēsta raidsabiedrība BBC.

58 gadus vecais Čavess, kurš tā arī neatlaba pēc decembrī notikušās vēža operācijas, miris otrdien. Par līdera nāvi televīzijā paziņoja Maduro, kuru Čavess pirms došanās ārstēties bija izvēlējies par savu pēcteci.

Valsts vadītāja pienākumus pildīs Maduro, bet 30 dienu laikā tiks sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas. Precīzs datums vēl gan nav nosaukts. "Šo mandātu mums deva Komandieris Prezidents Ugo Čavess," paziņoja ārlietu ministrs Eliass Haua, norādot, ka Maduro arī kandidēs jaunajās vēlēšanā. Valstī izsludinātas septiņu dienu ilgas sēras.

"Lai nebūtu nekāda vājuma, ne vardarbības. Lai nav naida. Mūsu sirdīs jābūt tikai vienam noskaņojumam: Mīlestība!" otrdien paziņoja Maduro, piebilstot, ka valdība visā valsts teritorijā ir izvietojusi armiju un policiju, lai "pievienotos un aizsargātu mūsu cilvēkus, un garantētu mieru". Aģentūra "Reuters" ziņo, ka bailēs no nekārtību sākšanās Karakasā ir slēgti veikali.

Pēc Čavesa nāves armija izplatīja paziņojumu, apliecinot uzticību viceprezidentam un parlamentam, aicinot iedzīvotājus saglabāt mieru. Militāristi sola aizsargāt suverenitāti, integritāti un drošību.

Tikmēr Maduro runā pieminēja arī sazvērestību pret Venecuēlu, uzsverot, ka viņam nav šaubu, ka Čavesa vēzis izraisīja valsts ienaidnieku nekrietnās "spēles". Kādu dienu zinātniskā komisija varētu izpētīt, vai Čavesa slimība ir "ienaidnieku uzbrukuma" rezultāts, teica Maduro.


Čavesa mirstīgās atliekas trešdien pārvedīšot uz Karakasas Militāro akadēmiju, kur līdz piektdienai, kad paredzēta bēru ceremonija, cieņu līderim varēs izrādīt viņa atbalstītāji.  Čavesa atbalstītāji aicināti valkāt apģērbu trīs Venecuēlas karoga krāsās.

Čavesa bēru vēriens varētu konkurēt ar Argentīnā populārās valsts pirmās lēdijas Evas Peronas, kura mira savas slavas zenītā, apbedīšanu 1952. gadā, aģentūrai "Reuters" pastāstīja Venecuēlas eksperts Daniels Helingers.

Pie slimnīcas, kur otrdien mira Čavess, pulcējās simtiem cilvēku, izkliedzot saukļus: "Mēs visi esam Čavess!" un "Čavess dzīvo!" Aģentūra "Reuters" ziņo, ka spriedze valstī ir liela, Kolumbijas televīzija RCN TV pārraidīja kadrus ar kādu savu reportieri ar asiņojošu ievainojumu galvā - viņu pie slimnīcas esot piekāvuši Čavesa atbalstītāji.

Analītiķi uzskata, ka Čavesa nāve varētu mainīt politisko līdzsvaru Latīņamerikā - kaitējot kreisajiem spēkiem, bet nākot par labu centriskajām valstīm. Līdera nāvei varētu būt arī ekonomiskas sekas, jo Venecuēla dažām kaimiņvalstīm, sevišķi Karību reģionā, pārdod naftu zem tirgus cenām.

Čavess par Venecuēlas prezidentu pirmo reizi ievēlēts 1998. gadā. 2012. gada oktobrī viņš atkal uzvarēja vēlēšanās par nākamo sešu gadu prezidentūras termiņu. Čavesa valdība ir īstenojusi vairākas sociālās programmas, to skaitā veselības un izglītības pakalpojumu pieejamību visiem iedzīvotājiem. Tomēr ar naftu bagātajā valstī nabadzība joprojām ir liela problēma.

Pirmo reizi par saslimšanu ar vēzi Čavess paziņoja 2011. gada jūnijā, kopš tā laika viņš ir pārcietis četras operācijas. Precīzi dati par slimības raksturu un audzēja atrašanās vietu ķermenī nav publiskoti, bet, domājams, tas ir iegurņa zonā, norāda BBC.

2012. gada jūlijā Čavess nosauca sevi par pilnībā izveseļojušos no vēža un uzvarēja oktobrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Decembrī Čavesam Kubā notika ceturtā vēža operācija. Pirms tās viņš paziņoja, ka savā vietā atstāj viceprezidentu Maduro, aicinot par viņu balsot arī nākamajās prezidenta vēlēšanās, ja ar pašu Čavesu kas atgadītos.

Pirms operācijas Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes.

Pēc 11. decembrī Kubā notikušās vēža operācijas 58 gadus vecais Čavess Venecuēlā atgriezās februārī, kur turpināja ārstēties Karakasā. Visu šo laiku prezidents nebija publiski parādījies, valdība tikai februārī izplatīja pirmo fotogrāfiju ar sirgstošo prezidentu. Daudzi venecuēlieši pieprasīja skaidrību un plašāku informāciju par prezidenta veselības stāvokli un spējām vadīt valsti.

Veselības problēmu dēļ Čavess nevarēja piedalīties inaugurācijas ceremonijā, kas bija paredzēta 10. janvārī, lai sāktu savu ceturto prezidentūras termiņu. Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies.

Tikmēr opozīcija uzskatīja, ka ilgstošās prezidenta prombūtnes dēļ Nacionālās asamblejas spīkeram būtu jāpārņem vadība un 30 dienu laikā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!