Foto: Reuters/Scanpix
Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam pēc apstarošanas terapijas kursa, kuru viņš iziet Kubas galvaspilsētā Havanā, sākušās jaunas veselības problēmas gremošanas orgānos, vēsta ārvalstu mediji.

Pagājušās nedēļas nogalē Venecuēlas prezidents jau septīto reizi kopš pērnā gada vasaras devās uz Kubu, lai ārstētos. Aizdomas izraisījis fakts, ka, atšķirībā no citām reizēm, ne mikroblogošanas tīklā Twitter ne Venecuēlas nacionālajā televīzijā neparādījās jaunas ziņas no Čavesa.

Februāra beigās Kubas mediķi Čavesam veica audzēja operāciju tajā pašā vietā, kur gremošanas sistēmas audzējs tika operēts jau 2011.gadā. Pēc tam trīs nedēļas Čavesam Havannā nācās ieziet rehabilitācijas kursu, bet pēc tam odiozais Venecuēlas prezidents atgriezās dzimtenē. Tomēr bija zināms, ka viņam nāksies izturēt vēl  vismaz piecus staru terapijas kursus.

Kopš 2011.gada jūnija Čavess sācis ļoti bieži uzturēties Kubā. Viņš ne tikai ārstējas šajā Karību salu valstī, bet arī tur tiekas ar saviem ministriem un citām Venecuēlas amatpersonām. Tas pat novedis pie kritikas, ka šādi prezidents pārkāpj konstitūciju. Prezidenta kritiķis, politologs Manuels Felipe Sjerra pat salīdzinājis Venecuēlas pārvaldi ar boļševiku troiku, tikai šajā gadījumā domājot Čavesu un Kubas līderus - brāļus Fidelu un Raulu Kastro.

Venecuēla Čavesa valdīšanas laikā ir kļuvusi  par galveno Kubas politisko un ekonomisko sabiedroto. Eksperti lēš, ka Kubai ar atvieglotiem nosacījumiem ik dienas tiek piegādāti ap 100 tūkstošiem barelu Venecuēlas naftas. Venecuēlā arī strādā desmitiem tūkstošu kubiešu speciālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!