Venecuēlas prezidents Ugo Čavess aicinājis Latīņamerikas valstis izsvītrot Kolumbijas Revolucionāros bruņotos spēkus jeb FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) un Kolumbijas Nacionālās atbrīvošanas armiju jeb ELN (Ejército de Liberación Nacional) no teroristisko organizāciju sarakstiem, vēsta ārvalstu mediji.
Šādi saraksti "eksistē tikai viena iemesla - ASV spiediena - dēļ," teicis Čavess, norādot, ka ne FARC, nedz ELN nav teroristiskas organizācijas, bet gan "Bolivāra tradīciju, kuras šeit [Latīņamerikā] ciena, sekotāji". Čavess arī sevi uzskata par Bolivāra ideju sekotāju, proti, viņš vēlas Latīņamerikas apvienošanos, kas balstīta uz demokrātiska sociālisma, antikapitālisma un antiimperiālisma principiem.

Kolumbijas prezidents Alvaro Uribe, atbildot uz Čavesa aicinājumu, paudis, ka Kolumbija neredz pamatu mainīt savu viedokli par FARC, ELN un citām, gan kreisām, gan labējām organizācijām, kas darbojas valsts teritorijā. "Valdība cīnīsies līdz pilnīgai šo teroristu grupu sakāvei," teicis Uribe un atzīmējis, ka teroristiem ir izdarīts "augstsirdīgs miera piedāvājums".

Iepriekš Čavess darbojies kā vidutājs starp Kolumbijas valdību un FARC pārrunās, kas noslēdzās ar divu ķīlnieku atbrīvošanu, kas kaujinieku gūstā atradās vairāk nekā sešus gadus. Pēc Kolumbijas varas iestāžu aplēsēm, FARC gūstā atrodas vēl aptuveni 750 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!