“Ja es tikšu nogalināts, tad vainīgās personas vārds būs Džordžs Bušs,” teica Čavess.

Prezidents nav devis nekādus pierādījumus, kas apstiprinātu viņa apsūdzību, taču apgalvoja, ka jebkurš uzbrukums viņam nepaliks bez atbildes, un draudēja pārtraukt naftas piegādi Amerikai.

Šie izteikumi, acīmredzot, ir prezidenta reakcija uz arvien pieaugošo ASV amatpersonu kritiku par viņa vadīto kreisā spārna valdību.

ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa nesen raksturoja Čavesu kā “negatīvu spēku” Latīņamerikā, savukārt CIP vadītājs Porters Gross izteicās, ka Venecuēla ir iespējamais nestabilitātes cēlonis šajā reģionā.

Vašingtona vaino Čavesu par pārāk bargu attieksmi pret Venecuēlas opozīcijas pārstāvjiem, turklāt ir izteikusi kritiskas piezīmes par Karakasas ieroču iegādi no Krievijas.

Kopš Čavesa stāšanās amatā 1999.gadā diplomātiskās saites starp Vašingtonu un Karakasu ir kļuvušas arvien vājākas, raksta BBC.

“Ja ar nelabā palīdzību īstenosies jūsu nesaprātīgie plāni, tad aizmirstiet par Venecuēlas naftu, Buša kungs,” iknedēļas televīzijas pārraidē teica Čavess. “Ja jūs mēģināsiet, jūs to nožēlosiet, biedr Buš.”

Venecuēla ir viena no lielākajām pasaules naftas piegādātājām – ik dienu tā pārdod Amerikai aptuveni 1,5 miljonus barelu naftas.

Čavess jau vairākkārt ir sūdzējies, ka Vašingtona izrāda pārāk lielu atbalstu Venecuēlas opozīcijai, tādējādi mēģinot gāzt viņu no amata vai pat nogalināt. Vašingtona šīs apsūdzības ir noraidījusi kā nepatiesas.

Venecuēlas prezidents ir pārliecināts, ka Baltais nams spēlēja lielu lomu arī 2002.gada valsts apvērsumā, kura rezultātā viņš tika uz neilgu laiku atstādināts no amata.

Čavesa izteikumi vārds vārdā saskan ar Kubas prezidenta Fidela Kastro teikto, kurš pagājušajā nedēļā apgalvoja: “Ja Čavess tiks nogalināts, tad atbildība kritīs uz Bušu.”

“Es to saku kā cilvēks, kas ir pārcietis simtiem slepkavības mēģinājumu,” piebilda Kastro.

“Es piekrītu viņa viedoklim. Gan Fidela Kastro, gan manis teiktais nav muļķības,” svētdien paziņoja Čavess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!