Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš Kubā ārstējas pēc pārciestās vēža operācijas, cieš no elpošanas mazspējas, ko izraisījusi pēc operācijas attīstījusies plaušu infekcija, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Čavesam ir komplikācijas smagas plaušu infekcijas dēļ," paziņojumā par Venecuēlas prezidenta veselības stāvokli skaidro informācijas ministrs Ernesto Viljegass.

58 gadus vecajam Čavesam 11. decembrī kubā bija ceturtā vēža operācija, kuras laikā radās sarežģījumi, un viņa veselības stāvoklis tiek raksturots kā sarežģīts.

Čavess, kuram 10. janvārī jāstājas prezidenta amatā uz nākamo termiņu, nav parādījies publikai kopš operācijas Havanā. Tas izraisīja spekulācijas par viņa veselības stāvokli. Informācijas ministrs ir viens no Čavesa sabiedrotajiem, kur aicina neticēt meliem par līdera veselību.

Šonedēļ Čavesu Kubā apmeklēja viceprezidents  Nikolass Maduro, kurš paziņoja, ka Čavess apzinās savu veselības stāvokļa sarežģītību un ir pie samaņas. Ceturtdien viceprezidents un citas augstas amatpersonas atgriezās Karakasā, lai kliedētu baumas par šķelšanos valdošajā sociālistu kustībā.

"Mēs esam vienotāki nekā jebkad," paziņoja Maduro. "Mēs zvērējām komandiera Čavesa priekšā, ka būsim vienoti mūsu cilvēku pusē," BBC citē Maduro.

Jau vēstīts, ka 11. decembrī Čavesam kubā notika ceturtā vēža operācija. Pirms tam prezidents izvirzīja Maduro par savu iespējamo pēcteci. Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN pirms operācijas paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem.

Ja veselības problēmu dēļ Čavess nespēs pildīt prezidenta pienākumus, konstitūcija paredz jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!