Venecuēlas prezidents Ugo Čavess drīzumā iesniegs likumprojektu, kas paredz atcelt ierobežojumus, kādi līdz šim liedza vienai personai ieņemt valsts galvas amatu neierobežoti ilgu laiku, ceturtdien paziņoja likumdevēju sapulces prezidente.
Nacionālās sapulces prezidente Silija Floresa pavēstīja, ka Čavess attiecīgu likumprojektu par 1999.gada konstitūcijas grozījumiem iesniegs tuvāko dienu laikā. Pašlaik konstitūcija atļauj vienai personai ieņemt prezidenta amatu tikai divus termiņus pēc kārtas.

"Ja prezidents valsti vadījis pareizi un tauta ar administrāciju ir apmierināta, mēs nevaram liegt šim prezidentam pārvēlēšanas iespēju," teica Floresa.

Viņa neprecizēja, kad konstitucionālās reformas likumprojekts tiks iesniegts, taču vietējie mediji ziņo, ka tas notiks pēc Amerikas futbola kausa noslēguma. Venecuēlā notiekošās sacensības beigsies svētdien.

Sagaidāms, ka likumprojekts nesastapsies ar likumdevēju pretestību, jo kopš 2005.gada vēlēšanām, kuras opozīcija boikotēja, tas sastāv tikai no populistiskā prezidenta atbalstītājiem.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, to nodos referendumam.

Čavess, kuru opozīcija apsūdz arvien pieaugošā autoritārismā, pirmo reizi prezidenta amatā tika ievēlēts 1998.gadā. Toreizējā konstitūcija vienas personas prezidentūru ierobežoja ar vienu piecu gadu termiņu.

Pašreizējā konstitūcija prezidentūras termiņu pagarināja uz sešiem gadiem, atļaujot vienai personai valsts galvas krēslu ieņemt divus termiņus pēc kārtas.

Čavess uzvarēja arī 2000.gada prezidenta vēlēšanās, bet pagājuša gada decembrī tika atkārtoti pārvēlēts.

Šī gada janvārī parlaments Čavesam uz 18 mēnešiem piešķīra tiesības izdot dekrētus ar likuma spēku, ko kreisi populistiskais līderis iecerējis izmantot plašas nacionalizācijas īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!