Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlas prezidents Ugo Čavess sestdien paziņoja, ka Irāna palīdz viņa valstij meklēt urānu, taču uzsvēra, ka viņa valdība vēlas izmantot kodolenerģiju vienīgi mierīgiem mērķiem.

Venecuēla saka, ka sadarbojoties ar Krieviju, lai attīstītu kodolenerģētiku nevardarbīgiem mērķiem, un kalnrūpniecības ministrs pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Irānas amatpersonas palīdzot meklēt urānu, jo provizoriskie testi liecina par lielām iegulām.

"Mēs sadarbojamie ar vairākām valstīm, ar Irānu, ar Krieviju. Mēs atbildam par to, ko darām, mēs kontrolējam stāvokli," kreisi noskaņoto Latīņamerikas valstu prezidentu apspriedē Kočabambā, Bolīvijas centrālajā daļā, žurnālistiem paziņoja Čavess.

ASV prezidents Baraks Obama un citi Rietumu līderi apsūdz Irānu mēģinājumos izstrādāt kodolieročus, un Vašingtona paudusi bažas par Venecuēlas aizvien ciešākajām saitēm ar Islāma Republiku.

Irāna piegādā šai ar naftu bagātajai Dienvidamerikas valstij traktorus un patēriņa preces, arī velosipēdus un piena produktus, un pagājušajā mēnesī Čavess piekrita piegādāt Irānai 20 000 barelu benzīna dienā.

Čaves teica, ka Venecuēla izmantotu kodolenerģiju vienīgi mierīgiem mērķiem, un piebilda, ka ne Venecuēla, ne Irāna neplāno izgatavot kodolbumbu.

"Mēs ierosinām iznīcināt kodolbumbas. Venecuēla nekad neizgatavos kodolbumbu," viņš teica, norādot, ka Venecuēlu netaisnīgi apsūdz urāna izmantošanas plānošanā.

"Kā ir ar tiem, kuriem jau ir atombumbas? (...) Kāpēc netiek izdarīts spiediens uz Francijas, ASV, Ķīnas un Krievijas valdībām, lai tās likvidētu savas atombumbas?" viņš jautāja.

Čavess teica, ka viņa valdība uzskata urāna ieguves rūpniecības attīstīšanu par "stratēģisku". Venecuēla zinājusi, ka valstī ir kodoldegvielas iegulas, taču tā nav tās pētījusi un urāns netiek iegūts.

Latīņamerikas kreisi noskaņotie prezidenti Čavess, Ekvadoras Rafaels Korrea un Bolīvijas Evo Moraless asi kritizē ASV ārpolitiku un pēdējos gados ir nodibinājuši ciešas attiecības ar Irānu un Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!