Prezidents Ugo Čavess ir pārliecināts, ka Dievs un daba glābs Venecuēlu no enerģētikas krīzes, kas iedragājusi gan valsts ekonomiku, gan tās populistiskā līdera popularitāti.

Elektroenerģijas padeves pārtraukumi un strāvas patēriņa ierobežojumi nomoka Venecuēlu jau kopš pagājušā gada beigām. Galvenais elektroenerģijas trūkuma cēlonis ir sausums, kura dēļ krities ūdens līmenis hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēs. Vairāk nekā divas trešdaļas no valsts patērētās elektroenerģijas apjoma normālos apstākļos nodrošina hidroelektrostacijas.

Enerģētikas krīzes dēļ Venecuēla var piedzīvot iekšzemes kopprodukta samazināšanos jau otro gadu pēc kārtas. Mazinājusies arī Čavesa popularitāte pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kuras viņa pretinieki iecerējuši pārvērst referendumā par pašreizējo režīmu.

"Nekrietneļi cer, ka nelīs," otrdienas vakarā, uzrunājot sportistus, norādīja Čavess. "Taču līs, jūs redzēsies, jo Dievs ir bolivārietis. Dievs nevar būt nekrietns. Daba ir ar mums."

Čavess, kurš atrodas pie varas jau 11 gadus, paša pasludināto "21.gadsimta sociālismu" cenšas pasniegt kā Dienvidamerikas neatkarības cīņu varoņa Simona Bolivāra ideālu atdzimšanu. Viņš pat mainījis valsts oficiālo nosaukumu, to nodēvējot par Bolivāra Venecuēlas Republiku.

Nākamajai Venecuēlas lietus sezonai jāsākas maijā, lai gan meteorologi prognozē, ka tā, pateicoties El Ninjo fenomenam, iespējams, kavēsies.

Valdība visā Venecuēlā noteikusi strāvas patēriņa ierobežojumus, un lielajiem patērētājiem, kas savu patēriņu nesamazinās par 20%, draud sodanaudas un elektroenerģijas padeves atslēgšana.

"Es atvainojos visai tautai, kas cieš no elektrības normēšanas. Taču kopš gada sākuma esmu teicis - mums tas jādara. Tas ir līdzīgi diētas noteikšanai, šajā gadījumā elektrības diētai," piebilda prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!