Venecuēlas prezidents Ugo Čavess un Spānijas karalis Huans Karloss, apmainoties rokasspiedieniem, piektdien publiski izlīga pēc asās vārdu kaujas pagājušā gada novembrī.
Šī bija viņu pirmā tikšanās kopš Iberoamerikas galotņu sanāksmes, kuras laikā Spānijas monarhs palūdza Venecuēlas populistisko līderi "aizvērties".

Čavess tikšanās laikā karaliskajā rezidencē Maljorkas salā Huanam Karlosam jokojot pat pavaicāja: "Kāpēc mums neaiziet uz pludmali?"

Venecuēlas līderis tomēr atturējās no karaļa apskaušanas, ko iepriekš savā kārtējā televīzijas uzrunā bija solījis.

Konflikts Huana Karlosa un Čavesa starpā izcēlās Iberoamerikas līderu samitā 10.novembrī Čīlē.

Karaļa dusmu izvirdums notika pēc tam, kad kreisais līderis nodēvēja bijušo Spānijas premjerministru Hosē Mariju Asnaru par "fašistu" un vairākkārt pārtrauca pašreizējā premjera Hosē Luisa Rodrigesa Sapatero runu.

Drīz pēc tam Čavess paziņoja, ka viņš "rūpīgi pārskatīšot Venecuēlas politiskās, diplomātiskās un ekonomiskās attiecības [ar Spāniju]". Vairākām lielām Spānijas kompānijām ir investīcijas Venecuēlā, arī telekomunikāciju grupai "Telefonica", bankām "Santander" un BBVA un Spānijas un Argentīnas naftas grupējumam "Repsol YPF".

Paredzēts, ka Čavess vēlāk piektdien dosies uz Madridi, kur viņam gaidāma neilga tikšanās ar Spānijas premjerministru Sapatero.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!