Neskatoties uz ASV Baltā nama pausto kritiku, ka amerikāņu telekanāla CBS žurnālista veiktā Sadama Huseina intervija ir Irākas režīma propaganda, telekanāls trešdien pārraidīja pilno interviju ar Irākas līderi.
Kopš pirmdienas CBS bija parādījusi vairākus intervijas fragmentus, kur Sadams apgalvo, ka neiznīcinās "Al Samoud" raķetes, kā arī noliedz saistību ar "Al Qeada". Viņš arī norādīja, ka nedosies trimdā un kara gadījumā neiznīcinās Irākas naftas krājumus.

Taču pilnajā intervijā Irākas līderis izskatās mierīgs un atpūties, neskatoties uz visas pasaules spiedienu pret valsti un vairāk nekā 200 000 ASV un Lielbritānijas kareivju pulcināšanu pie Irākas robežām.

Baltā nama bažas par pārraidi kļuva redzamas jau agrāk trešdien, kad pārstāvis Ari Flaišers "apsveica" CBS žurnālistu Denu Rezeru par "nopietnas žurnālistiskas intervijas" iegūšanu ar Sadamu, tajā pašā laikā norādot, ka Baltais nams Sadama Huseina izteikumus uzskata par "propagandu un meliem".

Intervijā Bagdādē Sadams, piemēram, pārtrauca savu tulku, lai arābu valodā norādītu, ka viņš Džordžu Bušu vecāko, kas 1991.gadā uzsāka pirmo karu pret Irāku, nosaucis par "Buša kungu", nevis vienkārši Bušu.

Sadams solīja cīnīties pret iebrūkošajiem spēkiem un piebilda, ka viņa personīgo likteni un viņa valsts likteni izlems Dievs.

"Likteni neizlemj ārzemju valsts. Mēs ticam Dievam, un tikai Dievs var izlemt to, kāds būs mūsu liktenis. Mēs šeit dzīvojam brīvībā, un mūsu tauta turpinās aizstāvēt savu brīvību, savu svētumu, savu godu un savu valsti," norādīja Sadams.

Rezers viņam arī jautāja, vai viņš piekrīt vai nepiekrīt 2001.gada 11.septembra terora aktiem pret ASV. Taču Sadams izvairījās atbildēt uz šo jautājumu.

"Es jums teikšu pavisam tieši. Mūsu principi nav tikai nacionāli vai arābu, bet tie ir arī cilvēcīgi principi. Mēs ticam cilvēcībai. Mēs ticam, ka pasaulei vajadzētu meklēt miera iespējas, nevis kara vai kauju iespējas vai iespējas uzbrukt vai kaitēt citiem," apgalvoja Sadams.

"Saskaņā ar to, ko Dievs mums ir mācījis, tāpat kā Dievs ir mācījis cilvēcību visiem, lai arī kādai reliģijai viņi ticētu, mēs uzskatām, ka ir jābūt likumam, kas attiecas uz cilvēci un attiecas uz attiecībām cilvēcē, ka nevajadzētu būt agresoram, kamēr pārējie cieš klusu par agresiju. Nevajadzētu būt slepkavai, kamēr citi skatās un aplaudē slepkavībai. Nevajadzētu būt citiem piederošu zemju okupantam, kamēr ir tie, kas cieš klusu un nekad necenšas novērst okupāciju," norādīja Sadams.

Trīs stundu garo interviju pirmdien Bagdādē ierakstīja "CBS News" žurnālists Rezers, kas bija pirmā intervija pēdējo 10 gadu laikā, kurā Sadams runājis ar kādu amerikāņu žurnālistu.

Pirmdien CBS ziņoja, ka Sadams intervijā pavēstījis, ka neiznīcinās raķetes, kuras ANO ir atzinusi par nelikumīgām.

Savukārt otrdien telekanāls pārraidīja intervijas fragmentus, kur Rezers jautā Sadamam, vai viņš iznīcinās Irākas naftas krājumus un uzspridzinās dambjus iebrukuma gadījumā.

"Irāka nededzina savas bagātības un neiznīcina savus dambjus," apgalvojis Sadams.

Viņš arī noraidīja Vašingtonas apsūdzības par sadarbību ar "Al Qaeda", norādot uz nesen publicētu Osamas bin Ladena uzrunu, kurā arī viņš noliedza saistību ar Irākas līderi.

Attiecībā uz ziņām, ka citas arābu valstis cenšas pārliecināt Sadamu un citus vadošās Irākas amatpersonas doties trimdā, lai izvairītos no kara, Sadams paziņoja, ka viņš drīzāk mirs, nekā pametīs savu valsti.

"Mēs mirsim šeit. Mēs mirsim šajā valstī un saglabāsim savu godu," norādīja Irākas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!