Foto: EPA/Scanpix/LETA

Viens no pretendentiem uz Vācijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) līdera amatu Frīdrihs Mercs paudis nopēlumu savai partijai, ka tā pārāk vienaldzīgi izturējusies pret eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) nostiprināšanos.

CDU uz AfD panākumiem federālajās un reģionālajās vēlēšanās reaģējusi vien ar "plecu paraustīšanu", intervijā radio "Deutschlandfunk" sacīja Mercs.

"Ar mani [CDU un Bavārijas Kristīgi sociālās savienības] alianse nenoslieksies labajā virzienā," sacīja CDU līdera amata kandidāts, piebilstot, ka centriski labējo blokam būtu jābūt atvērtākam idejām, kas pēdējos gados tikušas ignorētas.

Intervija, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra DPA, tiks pārraidīta svētdien.

Mercs arī kritizēja CDU par to, ka neesot bijusi "skaidra reakcija" uz neonacistu simbolu un saukļu, kā arī, kā izteicās kandidāts, uz atklāta antisemītisma atgriešanos Vācijas ielās.

Viņš arī solīja, ka turpinās "lojāli un konstruktīvi" sadarboties ar pašreizējo CDU līderi Angelu Merkeli, kas paudusi apņēmību palikt kanclera amatā līdz amata termiņa beigām 2021. gadā.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, CDU līdera amata pretendentu vidū vislielākais atbalsts ir tuvai Merkeles sabiedrotajai Annegrētai Krampai-Karenbauerei.

CDU ģenerālsekretāri atbalsta 38% partijas atbalstītāju, konstatēts raidorganizācijas ZDF pētījumā.

Konservatīvo bloka Bundestāga frakcijas bijušo vadītāju Mercu atbalsta 29%, bet veselības ministru Jensu Špānu 6%.

Partijas delegāti nākamo līderi izraudzīsies 7. decembrī konferencē Hamburgā.

CDU vēlētāju noskaņojums šajās vēlēšanās nav izšķirošs, bet viņi, domājams, par savām simpātijām informēs konferences delegātus.

12% respondentu sacījuši, ka viņiem ir vienalga, kas vadīs CDU, bet 15% norādījuši, ka uz jautājumu nevēlas atbildēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!