Foto: Kadrs no video

Krievijas Federācijas sastāvā esošās Čečenijas Republikas Kultūras ministrija aizliegusi sociālajos tīklos popularitāti guvušiem popmūzikas dziedātājiem publicēt savu dziesmu ierakstus un uzstāties koncertos bez varasiestāžu atļaujas, vēsta "Radio Svoboda".

Par to stāstīts vietējā TV kanāla "Groznija" sižetā ar Čečenijas kultūras ministra Hožbaudi Daeva piedalīšanos.

Sižetā uzsvērts, ka pēdējā laikā vietne "YouTube" kļuvusi par platformu, kur katrs sevi uzskata par mākslinieku, kas var uzstāties plašai publikai, "apejot čečenu tradīcijas un noteikumus".

Tikmēr tradicionālie čečenu ansambļi un izpildītāji, kas "visos pasaules nostūros parāda čečenu kultūras skaistumu un jēgu, un pārstāv dzimteni labākajā gaismā, ir Čečenijas Kultūras ministrijas daudzu gadu darba rezultāts".

Ministrija radījusi mehānismu, pateicoties kuram izdodas saglabāt patieso čečenu stilu, kurā "nav nekā lieka", uzsvērts sižetā.

Taču dažādi amatieri, kas paši izlēmuši muzicēt, neietilps republikā noteikto normu rāmī, skaidro TV.

Tālāk sižetā kultūras ministrs viedtālrunī demonstrē dažādus klipus, izsakot kritiskus komentārus "nekādu vārdu", "nekādu pantu". Ja cilvēks vēlas būt skatuves mākslinieks, tad viņam ir nepieciešams Kultūras ministrijā apstiprināts repertuārs, skaidro Daevs.

Mākslinieka repertuāru izvērtē saskaņā ar Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova rīkojumu izveidota komisija, kas pārbauda muzikālo saturu un vārdus par to atbilstību čečenu kultūrai, viņš paskaidro. Tikai pēc tam, kad komisija devusi savu akceptu, dziesmai "ir tiesības iziet tautās".

Sižetā parādās arī mūziķi, kuru klipus ministrs kritizēja. Tie saņem amatpersonas norādes un pauž nožēlu par savu rīcību. TV sižetā parāda arī vairāku sieviešu dziedātāju strostēšanu.

Viena no meitenēm kādā internetā publicētā klipā pārģērbusies čečenu vīriešu tradicionālajā kostīmā un dejojusi, uzsver TV.

TV korespondents arī uzdod jautājumu, kur skatās šo meiteņu radinieki, ja dāmas "patstāvīgi vazājas pa citiem valsts reģioniem apšaubāmā kompānijā".

Dažādu interneta mākslinieku identificēšana Čečenijā notiks arī turpmāk, teikts sižeta noslēgumā.

Personu publiska kaunināšana televīzijā Čečenijā nav nekas neparasts. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad TV parādās un atvainojas cilvēki, kas kritizējuši varasiestādes vai Čečenijas prezidentu Kadirovu.

Kadirovs, kurš, kā uzskata Krievijas opozīcija, ar Kremļa finansējumu ir radījis tikai sev pakļautu islāma valsti Krievijas Federācijas sastāvā, ir bieži ticis kritizēts par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Laikraksts "Vedomosti" lēš, ka laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam Čečenija no federālā budžeta subsīdiju, subvenciju un dotāciju veidā saņēmusi 539 miljardus rubļu, jeb vidēji 60 miljardus gadā.

Opozīcijas politiķi brīdina, ka Kadirova lojalitāte Kremlim var zust, ja pēkšņi apsīktu Maskavas finansējums reģionam. Turklāt Kadirovam ir pakļauti aptuveni 20 000 bruņotu vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!