Foto: AP/Scanpix

Čečenijā nodedzinātas vismaz piecas mājas, kas piederējušas cilvēkiem, kurus uzskata par pagājušajā nedēļā Groznijā notikušā bruņotā uzbrukuma dalībniekiem, portālu "Delfi" informēja cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International".

4. decembra apšaudē Groznijā, kuras laikā nodedzināts Preses nams, gājuši bojā 11 kaujinieki un 14 drošības dienestu darbinieki. Bojā gājis arī vismaz viens civiliedzīvotājs.

Nākamajā dienā pēc uzbrukuma Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs paziņoja, ka bruņotās grupas dalībnieku radinieki tiks izraidīti no valsts, bet viņu mājas nojauktas, norāda cilvēktiesību organizācija.

"Noziegumos aizdomās turēto personu radinieku sodīšana ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums. Nekas nevar attaisnot kolektīvo sodīšanu. Federālajām iestādēm jānodrošina neatkarīga un objektīva izmeklēšana nodedzināto māju lietā un vainīgie jāsauc pie atbildības taisnīgā tiesā," paziņojumā norāda "Amnesty International" Eiropas un Vidusāzijas programmas direktors Džons Dalhuisens.

"Atstājot šos kolektīvās sodīšanas aktus neapstrīdētus, Krievijas vadība sūtīs bīstamu signālu, ka šādi pārkāpumi faktiski ir atļauti un veicināmi," teiks paziņojumā.

Vēstīts, ka Groznijā 4. decembrī notika pamatīga apšaude starp nemierniekiem un drošības spēkiem. Čečenijas līderis Kadirovs pēc tam paziņoja, ka iesaistīto nemiernieku ģimenes tiks izraidītas no valsts.


Tuvo Kremļa sabiedroto Kadirovu aktīvisti jau iepriekš ir apsūdzējuši dažādos cilvēktiesību pārkāpumos, tai skaitā personīgi veiktā savu oponentu spīdzināšanā. 
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!