Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Federācijas sastāvā esošajā Čečenijas Republikā jau vairākus mēnešus notiek prezidentam Ramzana Kadirovam pietuvināto loka attīrīšana no nelojāliem personāžiem, vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

Ierēdņi un valdības darboņi tiekot turēti slepenos cietumos, kur tiem ar spīdzināšanas palīdzību piespiež atzīties nodevībā. Aizturētajiem un to radiniekiem tiek konfiscēti īpašumi un jāveic piespiedu ziedojumi Ahmata Kadirova fondam, noskaidrojis medijs.

Tīrīšana sākusies pēc tam, kad no amata aizgāja Argunas mērs Ibrahims Temirbajevs, kurš šo pilsētu vadīja 15 gadus.

Pēc atstādināšanas no amata Temirbajevs telefona sarunās negatīvi izteicies par Kadirovu un viņa ģimeni. Tas bija iemesls, lai aizturētu Temirbajevu, viņa apsargus un radiniekus, skaidro avīze.

No amatiem esot atlaisti visi bijušā mēra ielikteņi, Temirbajeva mājā veikta kratīšana, kuras laikā tur it kā atrasti ieroči.

Tāpat varasiestādes ķērušās pie diviem bijušajiem Čečenijas parlamenta deputātiem Idrsisa Gaibova un Šamila Magomajeva. Viņi jau iepriekš aizturēti un spīdzināti. Šoreiz Gaibovam izdevies izbraukt no republikas, bet Magomajevs atkal aizturēts.

Savukārt aizbēgušā deputāta radinieki tiekot turēti apcietinājumā policijas iecirknī.

Saskaņā ar "Novaja gazeta" avotu ziņoto starp aizturētajiem ierēdņiem ir Ārkārtas situāciju ministrijas vadītājs Ruslans Jahevs, bijušais mežsaimniecības ministrs Dikmagomeds Mulajevs, bijušais vicepremjers Halids Vaihanovs un reģionālās Autoinspekcijas vadītājs Šamhans Denilhanovs.

"Novaja gazeta" žurnālisti pieļauj, ka šis nav pilnīgs vajāšanām pakļauto personu saraksts. Aizturēšanas notiekot arī nežēlastībā kritušo ierēdņu dzimtajos ciemos un viņu radiniekiem liekot rakstīt atlūgumus darbavietās.

Pats Kadirovs, reaģējot uz publikāciju, trešdien paziņoja, ka tā ir izdomājums un "tūkstošprocentīgi meli", ziņo aģentūra "Interfax".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!