Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Kaukāza novados Čečenijā un Adigejā atbilstoši dažādiem datiem varētu atrasties no 400 līdz 700 Ukrainas pilsoņu, kas Donbasā sagūstīti kauju gaitā, pavēstīja sabiedriskā organizācija "Atvērtā Krievija".

Bez vēsts pazudušo Ukrainas karavīru radinieki stāstījuši, ka viņiem no Čečenijas un Adigejas no Krievijā reģistrētiem telefonu numuriem zvanījuši vai nu paši pazudušie, vai arī nepazīstami cilvēki.

Dažiem tuviniekiem zvanījuši Krievijas cilvēktiesību aktīvisti un paziņojuši, ka viņu radi atrasti Krievijas cietumos.

Tiek arī saņemta informācija, ka šajos cietumos no smagi ievainotajiem un sakropļotajiem gribējuši atbrīvoties.

Dažiem radiniekiem zvanījuši nepazīstami cilvēki, kas krieviski runājuši ar austrumnieku akcentu, par lielu "atlīdzību" piedāvājot atbrīvot pazudušos karavīrus. Dažkārt šādi piedāvājumi nodoti ar brīvprātīgo starpniecību.

"Jūsu radinieki ir pārdoti verdzībā, un jūs viņus nekad neredzēsiet," teikuši zvanītāji.

No gūsta atbrīvotie liecinājuši, ka viņi vairākkārt vesti strādāt uz Krievijas Rostovas apgabalu vai dziļāk Krievijas iekšienē, bet pēc tam pārvesti pāri robežai atpakaļ.

Daudzi Ukrainas karavīri nav atrodami nedz kritušo, nedz sagūstīto sarakstos.

Donbasa konflikta laikā bez vēsts pazuduši 1460 cilvēki, bet vēl teju 400 atrodas gūstā, iepriekš sacīja Ukrainas eksprezidents un pārstāvis Donbasa konflikta noregulējuma kontaktgrupā Leonīds Kučma.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, pagājušajā nedēļā paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!