Foto: AFP/Scanpix
Čehija kā Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts piekritusi apklāt Bulgārijas atveidojumu pretrunīgi vērtētajā mākslas darbā "Entropa", kas uzstādīts pie ES Padomes galvenās mītnes.

Čehija jau ceturtdien milzīgā eksponāta "Entropa" atklāšanas ceremonijā atvainojās Bulgārijai par oficiālo mākslas darbu, kurā Bulgārija attēlota kā tualete.

"Entropa" instalācijas foto

Arī Slovākija paudusi protestu par tās atveidojumu - desu Ungārijas karoga krāsās, ar ko acīmredzot domātas Ungārijas un Slovākijas saspīlētās attiecības.

Kā ziņots, par godu ES prezidentūras pārņemšanai Čehijas valdība pasūtīja mākslas instalāciju, kurā izsmieti Eiropas valstu stereotipi, taču tā izraisījusi pretrunīgu reakciju.

Milzu instalācijā "Entropa", kura izstādīta pie Eiropas Savienības Padomes ēkas Briselē, Rumānija atainota kā Drakulas izklaides parks, Francija kā streiks, bet Bulgārija kā tualete.

16 kvadrātmetrus lielais mākslas darbs ir veidots kā Eiropas simboliska karte, kurā atspoguļoti ar attiecīgo valsti saistīti stereotipi.

Skandālu vēl vairāk uzjundījusi projekta vadītāja un čehu skulptora Davida Černi atzīšanās, ka instalāciju viņš uztaisījis kopā ar diviem draugiem, un tas nemaz nav visu 27 ES dalībvalstu mākslinieku kopdarbs, kā tas tika pasniegts.

Čehijas ES prezidentūra norādīja, ka ar Černi noslēgtais līgums skaidri nosaka, ka mākslas darbam jābūt 27 ES dalībvalstu mākslinieku kopdarbam.

Černi taisnojās, ka viņš vēlējies sapulcināt māksliniekus no visas Eiropas, bet dažādu iemeslu dēļ viņam tas nav izdevies, un tad viņš nolēmis projektu izstrādāt kopā ar dažiem citiem čehu māksliniekiem, bet visus "Eiropas mākslinieku" vārdus izdomājis pats.

"Mēs atvainojamies par to, ka nepateicām patiesību Čehijas amatpersonām, un par viņu maldināšanu. Mēs zinājām, ka patiesība agri vai vēlu noskaidrosies, bet pirms tam mēs vēlējāmies noskaidrot, vai Eiropa var pati par sevi pasmieties," teikts Černi paziņojumā.

Skulptūra pirmdien tika uzstādīta Briselē, izraisot smieklus vairumam amatpersonu un žurnālistu. Ceturtdien tā tika atklāta oficiāli.

Tomēr Bulgārija nav iepriecināta par tās atveidojumu, un valdība izsauca uz pārrunām Čehijas vēstnieku Sofijā, lai viņš sniegtu paskaidrojumus.

Bulgārijas augsta ranga amatpersonas paudušas šoku par valsts atainošanu un pieprasījušas, lai Bulgārijas karte no instalācijas tiktu nekavējoties noņemta.

Vāciju instalācijā simbolizē autošoseju posmi, kuru izkārtojums atgādina svastiku. Dānija instalācijā atainota ar "Lego" klucīšiem, Nīderlande attēlota kā applūdusi teritorija, no kuras rēgojas minareti, bet Lielbritānijas, kas tiek uzskatīta par vienu no eiroskeptiskākajām ES dalībvalstīm, kartē nav vispār.

Vairākas Austrumeiropas valstis tikušas pie stipri skarbiem atainojumiem. Papildus Bulgārijas tualetēm Poliju simbolizē bariņš katoļu priesteru, kas cīnās ar homoseksuālismu simbolizējošo varavīksnes krāsas karogu, Igaunijai virsū uzkārts sirpis un āmurs, bet Lietuvu simbolizē uz Krieviju čurājoši pieci karavīri, kaut gan pēc izkārtojuma figūriņas ir pavērstas uz Baltkrievijas pusi.

Latvija atveidota kā sniegiem klātu kalnu valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!