Čehija pārliecinoši virzās uz obligātā militārā dienesta nomaiņu ar profesionālu armiju 2007.gada janvārī. Armijas pārveidošana tiks uzsākta nākamā gada pavasarī, un tā paredz būtiski samazināt karavīru skaitu, racionalizēt komandējošo sastāvu un modernizēt bruņojumu.
Čehijas Aizsardzības ministrijas plāns nodots apspriešanai parlamentā. Čehijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Tvrdiks par plāniem obligāto militāro dienestu pārveidot par brīvprātīgo paziņoja pagājušajā pavasarī un trešdien saņēma vienbalsīgu valdības atbalstu.

Čehijas bruņoto spēku virspavēlnieks prezidents Vāclavs Havels plāno drīzumā tikties ar parlamenta līderiem, lai pārliecinātu viņus par atbalstu reformām. NATO alianse, kurā Čehija iestājās 1999.gadā, šos plānus atbalsta.

Patlaban Čehija bruņotajos spēkos dien ap 70 tūkstoši karavīru un civilais personāls. Saskaņā ar reformām, karavīru skaitu plānots samazināt līdz 35 tūkstošiem un uz 10 tūkstošiem civilā personāla. Izdevumi militārajām vajadzībām plānoti 2,2 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka armija patlaban cieš no pienākumu dublēšanās, sliktas finansu vadības, neefektīvām komandēšanas sistēmām, "pārlieku liela vecāko virsnieku skaita" un "skaidri noteiktu prioritāšu neeksistēšanas."

Ziņojumā arī teikts, ka armijā trūkst augsti kvalificētu karavīru, jo samazinās piemērotu jauniesaucamo skaits.

Saskaņa ar reformu plānu, pēdējais iesaukums armijā būs 2006.gada janvārī.

"Mēs vēlamies izveidot armiju balstītu uz četriem "M" burtiem - maza, mobila, moderna un "mlada" (jauna), ne tikai pēc vecuma bet arī pēc domāšanas," sacīja aizsardzības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!