Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem tūkstošu Čehijas iedzīvotāju sestdien izgāja galvaspilsētas Prāgas ielās, lai protestētu pret valdības plānoto pensiju, veselības un sociālo pabalstu sistēmas reformu, kas tiek saukta par nesociālu un valsts ekonomikai kaitīgu.

Arodbiedrību līderi paziņojuši, ka pilsētas centrā pulcējušies vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku.

Demonstranti nosoda valdības plānotās reformas un pieprasa ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Čehijas valsts parāds ir divreiz lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā un tas vēl vairāk pieaugs, ja netiks veiktas reformas. Valdība plāno valsts sektora deficītu šogad samazināt līdz 4,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un līdz 2016.gadam sabalansēt budžetu.


Plānotās reformas ietver pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, daļu pensiju novirzīšanu uz privātiem fondiem, medicīnas pakalpojumu cenu celšanu un sociālo pabalstu samazināšanu.

Labēji centriskā valdība plāno jūnijā reformu likumprojektu iesniegt parlamentā, lai gan tā izstrādi kavē visu trīs koalīcijas partneru iekšēja cīņa un apvainojumi korupcijā.

Ja koalīcija sašķeļas, valdība zaudē vairākumu parlamentā. Tomēr straujā popularitātes krituma dēļ varas partijas mēģinās izvairīties no pirmstermiņa vēlēšanām. Nākamās parlamenta vēlēšanas Čehijā paredzētas 2014.gadā.

Arodbiedrības brīdina, ka rīkos ģenerālstreiku, ja valdība neuzklausīs tautu un neatteiksies no plānotajām reformām.

Iepriekšējais ģenerālstreiks notika 1989.gadā, kad miljoniem Čehijas iedzīvotāju protestēja pret komunistisko valdību. Tas kļuva par vienu no izšķirošajiem faktoriem komunistu režīma sabrukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!