Foto: Reuters/Scanpix

Čehijā atklāti pirmie divi Zikas vīrusa gadījumi, kad inficējušies tūristi, kuri pirms divām nedēļām atgriezušies no Karību jūras salām, ceturtdien paziņoja Čehijas veselības ministrs.

"Pirmais ir vīrietis, kurš uzturējās Martinikā, otra ir 49 gadus veca sieviete, kura uzturējās Dominikānas Republikā," reportieriem pavēstīja veselības ministrs Svatopluks Nemečeks.

Viņš atklāja, ka inficētie cilvēki šobrīd ārstējas mājās.

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir paziņojusi, ka 46 valstis ir ziņojušas par iespējamiem Zikas vīrusa gadījumiem. 130 valstīs ir sastopami "Aedes" odi, kas pārnēsā vīrus.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no "Aedes" ģints odu kodieniem, un tas tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!