Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čehijas parlamentā iesniegts priekšlikums konstitūcijā starp cilvēku pamattiesībām iekļaut tiesības aizstāvēt sevi un citus ar šaujamieročiem, raksta "Euractiv". Tam atbalstu izteikusi arī valdība.

Priekšlikums Čehijas senātā iesniegts pēc tam, kad petīcija par to savāca vairāk nekā 100 000 parakstu. Tādējādi aktīvisti esot reaģējuši uz Eiropas Savienības (ES) direktīvas par šaujamieroču lietošanu ietekmi uz valsts likumdošanu, vēsta medijs.

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli pastiprināja ieroču kontroli dalībvalstīs, apgrūtinot iespēju iegādāties un citādi iegūt savā īpašumā ieročus, kā arī noteica stingrākus noteikumus ieroču licenzēšanai un reģistrēšanai. Čehija jau iepriekš iebildusi ierobežojumam privātpersonām turēt īpašumā pusautomātiskos ieročus.

Jau 2019. gadā ES Tiesa lēma, ka 2017. gadā pieņemtā un kopš tā laika spēkā esošā direktīva nepārkāpj tiesiskos principus. Neskatoties uz to Čehijā tam radusies spēcīga opozīcija.

Lai gan Čehijas parlamentā iesniegtajam likumprojektam atbalstu jau paudusi valdība, lai mainītu konstitūciju, nepieciešams arī trīs piektdaļu parlamentāriešu atbalsts abās tā palātās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!