Foto: AFP/Scanpix

Čehijas eiroskeptiskais valsts galva Vāclavs Klauss, kurš ar saviem lēmumiem bieži mēdzis izraisīt strīdīgus vērtējumus, ceturtdien noslēdz savu desmit gadus ilgušo prezidentūru. Piektdien, 8. martā amata zvērestu nodos jaunais prezidents - politikas veterāns un kreiso ideju sekotājs Milošs Zēmans.

Pretrunas 71 gadu veco Klausu - liberālo ekonomistu un valdošās labējā spārna Pilsonisko demokrātu partijas dibinātāju - pavada līdz viņa prezidentūras galam.

Čehijas parlamenta augšnams vēl tikai pirmdien apsūdzēja Klausu valsts nodevībā saistībā ar viņa 1.janvārī izsludināto amnestiju, kuras rezultātā no ieslodzījuma tiek atbrīvota teju trešā daļa Čehijas cietumnieku. Tiesa gan, šai apsūdzības celšanai vairāk ir simbolisks raksturs.

Viņam nevar draudēt impīčments, jo ceturtdien beidzas Klausa amata pilnvaras, bet konstitucionālā tiesa nepaspēs pasludināt spriedumu pirms viņa prezidentūras beigām.

Nesatricināmais Klauss impīčmenta mēģinājumā saredz potenciālu iespēju savas politiskās karjeras pārstartēšanai, sakot, ka senatori "par katru cenu grib ievilkt mani atpakaļ politikā un panākt, ka es viņus atkal sakauju kādās no nākamajām vēlēšanām".

Klausu pamatā atcerēsies kā valstsvīru, kurš sarunu ceļā panāca Čehoslovākijas sadalīšanu 1993.gadā, kā arī saistībā ar viņa spītīgo neuzticēšanos Eiropas Savienībai (ES).

Sabrūkot komunistu režīmam, Klauss 1989.gadā kļuva par finanšu ministru, bet no 1992. līdz 1997.gadam ieņēma premjerministra amatu.

Pēdējo 23 gadu laikā viņš iemantojis reputāciju kā cilvēks, kurš spēj momentāni veikt situācijas analīzi un izteikt prognozes, kā arī kā viens no autoriem Čehoslovākijas 90.gadu pārejai uz tirgus ekonomiku un masveida privatizācijai.

2003.gadā viņš prezidenta amatā nomainīja antikomunistu un disidentu Vāclavu Havelu, bet 2008.gadā tika pārvēlēts augstajā amatā.

Būdams pārliecināts eiroskeptiķis, kurš turklāt izrādījis nepatiku pret "vides draugu" kustībām, Klauss savā Prāgas pilī atteicās pacelt ES karogu, kad Čehija 2004.gadā pievienojās blokam.

68 gadus vecajam Milošam Zēmanam - vēl vienam bijušajam ekonomistam, kurš ir prominenta Čehijas politikas figūra jau kopš komunistiskā režīma sabrukuma - šis būs pirmais prezidentūras posms.

Janvārī viņš uzvarēja Čehijas pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!