Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija izvietojusi ļoti lielu skaitu ar izlūkdienesta darbiniekiem Krievijas vēstniecībā Čehijā, atsaucoties uz Čehijas Drošības informācijas dienesta (DID) ikgadējo ziņojumu, vēsta portāls "The Moscow Times".

Ziņojumā vēstīts, ka līdz ar Krievijas un Rietumvalstu attiecību saasināšanos, ko izraisījusi situācija Ukrainā, Čehijā palielinājies spiegošanas gadījumu skaits.

DID norāda, ka Krievijas un Ķīnas spiegi Čehijā strādā pie tā, lai nostiprinātu attiecības ar valsts politiķiem un žurnālistiem, lai palielinātu savu ietekmi un nodrošinātu savu valstu ekonomiskās intereses.

Jau iepriekš dienests vērsis uzmanību uz to, ka Krievijas izlūkdienesta darbība centrālajā Eiropā kļuvusi aktīvāka. DID norāda, ka Krievijas iedzīvotāji nereti brauc uz Čehiju ceļot un pērk valstī nekustamos īpašumus.

"Gan Krievijas, gan Ķīnas vēstniecībās [Čehijā] nodarbināti izlūkdienestu darbinieki, kas maskējas kā diplomāti. 2013. gadā izlūkdienestu darbinieku skaits Krievijas vēstniecībā bija ļoti augsts," rakstīts ziņojumā.

Krievijas izlūkdienesta amatpersonas mēdz doties uz Čehiju arī individuāli, kā tūristi, eksperti, akadēmiķi vai uzņēmēji. "Krievijas izlūkdienesti mēģinājuši izmantot gan atklātu, gan slēptu politikas, mediju un sociālo ietekmi, lai veicinātu Krievijas ekonomikās intereses Čehijas Republikā," norādīts DID ziņojumā.

Pēdējo reizi Krievijas izlūkdienestu darbinieku aktivitāte bija novērojama 2007. gadā, kad starp Čehiju un ASV notika sarunas par pretraķešu aizsardzības bāzes izvietošanu valstī. Plāns gan tika atcelts.

Pašreizējā kreisi centriskā valdība Čehijā cenšas ieturēt piesardzīgu pozīciju un nejaukties Ukrainas un Krievijas attiecībās. Taču, lai gan vairums Čehijas politiķu nosodīja sankcijas pret Krieviju, valdība atbalstīja ES rīcību.

Čehijas drošības dienests vērš uzmanību, ka Krievijas izlūkdienesta darbinieki aktīvi strādā pie savstarpējo tīklu veidošanas, iesaistot Čehijas pilsoņus un vietējo krievu kopienu. Dienests jau anulējis vairākas Krievijas pilsoņu vīzas, taču tam sekojusi atriebīga reakcija pret Čehijas diplomātiem, tiem nav piešķirtas vai anulētas Krievijas vīzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!