Foto: EPA/LETA

Čehijas valdība sūdzēs Poliju Eiropas Savienības (ES) tiesā par ieceri paplašināt ogļraktuves netālu no Čehijas robežas un pieprasīs, lai Polija pārtrauc ogļu ieguvi šajā vietā, pirmdien paziņojusi Čehijas valdība.

Čehijas Ārlietu ministrija apgalvo, ka ogļraktuvēm "KWB Turów" ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Raktuves atrodas Polijas dienvidrietumos netālu no robežas ar Čehiju un Vāciju, kas arī sūdzējusies par raktuvēm un to paplašināšanu.

Čehijas ārlietu ministrs Tomāšs Petršīčeks paziņoja, ka Ārlietu ministrija iesniegs sūdzību Eiropas Savienības (ES) tiesā februāra beigās vai marta sākumā, un gaida spriedumu gada laikā.

"Es ilgi esmu centies atrisināt strīdu, nevēršoties tiesā," norādīja Petršīčeks.

Ministrija arī lūgs tiesu apturēt ogļu ieguvi šajās raktuvēs līdz sprieduma nolasīšanai, atklāja ministrs.

Raktuves, kas darbojas kopš 1904. gada, nodrošina ogles galvenokārt vietējai spēkstacijai.

Polijas lielākā enerģētikas kompānija PGE, kam pieder gan raktuves, gan spēkstacija, plāno iegūt ogles šajās raktuvēs līdz 2044. gadam.

Kompānija vēlas arī paplašināt raktuves no 25 līdz 30 kvadrātkilometriem un iegūt ogles līdz pat 330 metru dziļumā.

Polijas Klimata un vides ministrija 2020. gada martā pagarināja raktuvju darbības licenci par sešiem gadiem, lai gan pret to iebilda gan Čehija, gan Polija.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā decembrī paziņoja, ka Polija ir par zemu novērtējusi raktuvju ietekmi uz vidi un sniegusi neprecīzu informāciju kaimiņvalstīm par saviem plāniem,

Taču EK piebilda, ka Čehijas sūdzības par raktuvju ietekmi uz dzeramās ūdens piegādēm ir nepamatotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!