Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehija pirmo reizi 30 gados saņēmusi nomas maksu par zemes gabala izmantošanu, ko Brno pilsētā savulaik piešķīra PSRS vajadzībām, vēsta radio "Svoboda".

Krievijas kompānija "Tehmaš-Brno", kas ir firmas "Tehmašeksport" meitas uzņēmums, Čehijai par zemes izmantošanu samaksājusi piecus miljonus čehu kronu (198 tūkstoši eiro).

Nekustamais īpašums savulaik tika iznomāts PSRS. Uzmanība šiem īpašumiem tika pievērsts pērn, kad žurnālisti atklāja, ka tos izmanto Krievijas federācija vai kompānijas.

Atklājās, ka dzīvokļi Krievijai iznomātās Prāgas centra mājās nelikumīgi tiek izīrēti tālāk trešajām personām – galvenokārt krieviem. Esošie nomas līgumi ar Krieviju tālāku īpašumu komerciālu iznomāšanu aizliedz.

Tāpat apakšnomniekiem nodoti arī zemes gabali Brno, kā rezultātā Krievijas kompānija katru gadu nopelnījusi miljoniem čehu kronu.

Čehijas Ārlietu ministrija pret Krievijas kompāniju "Tehmaš-Brno" vērsās tiesā un pusēm izdevās vienoties par kompensācijas izmaksu Čehijai.

Tikmēr turpinās strīds par kādu citu līdzīgu gadījumu Prāgā, skaidro "Svoboda". Tur uz zemes gabala atklāts "Volvo" autosalons, kas Krievijas firmai iznomātājai nes peļņu, taču Čehijas budžetā no tā nekas nenonākot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!