Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehija ir gatava izskatīt iespēju nosūtīt savus karavīrus uz Ukrainu teritorijas aizsargāšanai pret Krievijas agresiju, ja Kijeva to lūgs, atsaucoties uz čehu aizsardzības ministres Janas Černohovas teikto, vēsta aģentūra UNIAN.

Ministre intervijā "Nezavisly Denik" skaidroja, ka Eiropas valstis ir koncentrējušās uz diplomātiskiem centieniem atrisināt krīzi pie Krievijas-Ukrainas robežas un apsver bargas sankcijas, kas "nav izdevīgas nevienai no pusēm".

"Taču Krievija nav darījusi neko, lai situāciju mainītu. Neviens nezina, ar ko tas beigsies," teikusi politiķe.

Čehija ir gatava sniegt militāro palīdzību Ukrainai, tostarp piegādāt 152 mm artilērijas lādiņus, apliecina Černohova.

"Ukraina ir mūsu partneris. NATO un Čehijas Republikas partneris. Mums ir kopīga vēsture, abas valstis bija padomju pakļautībā. Ukraina ir labs NATO partneris. Ukraina ir pelnījusi pati lemt savu likteni. Ja Čehijai lūgs nosūtīt karavīrus uz Ukrainu, mēs esam gatavi to izskatīt. Mums ir griba palīdzēt Ukrainai," spriež ministre.

Bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā pastāv kopš novembra. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!